Úřady čelí náporu žadatelů o dětské pasy

Brno – Za měsíc už může dítě vycestovat z republiky jen s vlastním pasem. Měsíc je také standardní doba vyřízení žádosti o nový pas. Kdo chce mít doklad do 27. června, musí o něj zažádat nejpozději tento pátek či sobotu. Žadatele čekají na úřadech dlouhé fronty, pasová oddělení v řadě měst proto mimořádně prodlužují otvírací dobu a dokupují potřebné vybavení – zejména speciální fotokabiny.

Kdo chce vycestovat s dítětem na dovolenou do ciziny, musí mít po 27. červnu pro dítě vlastní pas či občanský průkaz. Řada lidí se snaží na poslední chvíli doklad vyřídit, na pasových odděleních se proto tvoří dlouhé fronty. Úřady se snaží lidem pomoct třeba prodlužováním úředních hodin, pracovními sobotami nebo možností objednat se na konkrétní hodinu přes internet.

Břeclav – Břeclavský úřad vyřizuje žádosti o doklady totožnosti na 3 přepážkách. Ani tento počet ale nestačil, radnice proto vyhlásila na sobotu 26. května mimořádný úřední den. Bude určený převážně pro vyřízení pasů pro děti, zájemci mohou na úřad přijít od 8 do 14 hodin. 

Znojmo – Ve Znojmě už vydali 2000 dětských pasů, kvůli náporu žadatelů pořídili od Ministerstva vnitra další pracoviště. 

Blansko – Úřad přidá jeden úřední den navíc a to úterý.

Hodonín – Úředníci budou vyřizovat žádosti mimořádně i dvě další soboty - 2. a 9. června

Před budovou brněnského magistrátu dnes ráno ještě před otevřením stála fronta asi 50 lidí. Brněnský úřad funguje na systému lístků s pořadovým číslem a přibližným časem, kdy přijde žadatel na přepážce na řadu. Někteří z rodičů ve frontě čekali až tři hodiny, na úřad přitom šli už poněkolikáté – v předchozích případech na ně ani nepřišla řada.

Anketa na pasovém oddělení brněnského magistrátu (zdroj: ČT24)

Práci úředníků zpomaluje i fakt, že vyfotit správně dítě do pasu, který obsahuje biometrické prvky, je často náročné a zdlouhavé. Na řadě míst také chybí dostatek fotokabin, které jsou k vydávání biometrických pasů potřeba. Někde chybí peníze na to, aby si úřady fotokabiny zapůjčily od ministerstva, jinde peníze nechybí, ale o další kabiny pasová oddělení žádají marně. 

Ceny pasů se strojově čitelnými a biometrickými údaji

Děti 0 - 15 let: správní poplatek 100,- Kč

Mládež 15 - 18 let: správní poplatek 600,-Kč

Občan starší 18 let: správní poplatek 600,- Kč

Pokud rodiče nestihnou vyřídit standardní pas ve stanoveném termínu, lze zažádat i o takzvaný rychlopas. Ten úředníci vyhotoví do 15 dnů, je ale podstatně dražší. Rychlopas vyjde na 1 500 korun, pro děti pod 15 let pak na rovnou tisícovku a platí pouze půl roku. 

Pasy pro děti do 15 let platí 5 let, respektive tak dlouho, dokud se zásadně nezmění podoba dítěte oproti fotografii v dokladu. Kdo se na dovolenou chystá pouze do zemí Evropské unie, stačí, když si pro děti mladší patnácti let nechá za padesát korun vyhotovit občanský průkaz.

Kam cestovat s jakým dokladem?

Ve středu 27. června 2012 končí možnost cestování dětí zapsaných v cestovních pasech rodičů. České úřady musely na změnu přistoupit podle nařízení Evropské unie. V následující letní sezóně bude platit povinnost prokazovat se při cestách do zahraničí vlastním platným cestovním dokladem (občanským průkazem či pasem), což platí i při cestách po zemích EU či Schengenu.

  • Pokud cestujete do jiné země Schengenu či EU, stačí vám platný občanský průkaz. Totéž platí i pro děti.
      • Zvláštním případem je cestování na občanský průkaz například do Chorvatska. Občanský průkaz obecně není podle českých zákonů cestovním dokladem umožňujícím cestování do zemí mimo EU. Některé státy, jmenovitě Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Chorvatsko, Makedonie a Srbsko, umožňují občanům České republiky i vstup a pobyt pouze s platným občanským průkazem. Záleží ale na způsobu dopravy. Cesty přes vnější hranici Schengenu z českých mezinárodních letišť jsou možné pouze s pasem.

        Zdroj: Ministerstvo vnitra