Úředníci se nedomluvili a Kopřivnici hrozí dopravní kolaps

Kopřivnice - Jak to dopadne, když se úřady nedomluví na opravách silnic, se už brzy dozví obyvatelé Kopřivnice na Novojičínsku. Tamní radnice před měsícem kvůli rekonstrukci uzavřela jednu ze dvou klíčových ulic. Povrch té druhé chce zase v létě za provozu opravovat kraj a ze svého plánu ustoupit nehodlá. Už teď přitom podle řidičů doprava ve městě kolabuje.

Buď po ulici Štefánikova nebo po souběžné Záhumenní. Kdo chce projet Kopřivnicí a navštívit třeba sousední Štramberk, jinou možnost nemá. Štefánikovu vlastní město a kvůli havarijnímu stavu zahájilo její rekonstrukci. Průjezd až do října není možný. Objížďka vede po Záhumenní. Ta ale patří kraji a ten nedávno postavil radnici před hotovou věc: chce vyměnit povrch silnice a kvůli tomu svede na měsíc dopravu do jednoho pruhu. „O záměru opravy povrchu komunikace na ulici Záhumenní jsme se dozvěděli v době, kdy už probíhala rekonstrukce ulice Štefánikovy,“ tvrdí mluvčí MěÚ Kopřivnice Lucie Petříčková. Krajští silničáři návrh radních na posunutí termínu opravy odmítli. Tvrdí, že k výměně asfaltu je nutí teprve letos přidělených 6 milionů korun a hlavně rozhodnutí hygieniků. Nový speciální povrch by měl snížit překročenou hladinu hluku. „Máme dočasnou výjimku pro provedení opravy. Jsme tam termínem limitováni, takže ta oprava musí být provedena v letošním roce,“ uvedl náměstek ředitele Správy silnic MS kraje Milan Novák.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Jak to může v létě na ulici Záhumenní vypadat, si mohli řidiči vyzkoušet před dvěma týdny. Na jednom místě se srazilo pět aut, kolony byly dlouhé několik set metrů. „Předpokládáme, že místní motoristé budou volit náhradní trasy a ti, kteří toto místo neznají, budou muset vyčkat v kolonách,“ říká mluvčí Policie ČR Nový Jičín Zbyněk Tomšík.