Zlínský filmový festival nabídnou i obrazovky České televize

Aktuální živé vstupy ve zpravodajských pořadech, každodenní festivalové minuty i záznam slavnostního Galavečera. To vše připravila pro své diváky Česká televize, která bude přinášet zajímavosti a aktuality z letošního 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně. Pořady připravuje brněnské studio ČT.

Pravidelné Zlínské festivalové minuty provedou diváky každým festivalovým dnem, a to od 27. května až do 3. června 2012. „Pětiminutový sestřih toho nejzajímavějšího uvede moderátor Pepa Polášek každý večer na programu ČT2 v nepravidelném čase kolem 21. a 22. hodiny,“ řekla mluvčí brněnského studia ČT Hana Orošová. Chybět nebude ani aktuální zpravodajství, představení soutěžních snímků, výstav, workshopů či seznámení se zajímavými hosty festivalu. Letos přijedou například Jiřina Bohdalová, Jan Kraus, Zuzana Bydžovská nebo zpěvačka Anna K. „Kamera se podívá na velmi oblíbený Minisalon – Filmové klapky, spolu s festivalovými hosty navštíví den České televize, irský den, závěrečný slavnostní Galavečer i další doprovodný program festivalu, který je jako obvykle velmi bohatý. Režie Zlínských festivalových minut se ujal Petr Ryšavý,“ upřesnila Orošová.

Tradičním vyvrcholením filmového setkání je festivalový Galavečer, letos s podtitulem „Hudba inspirovaná filmem“. Záznam slavnostního večera odvysílá Česká televize na svém druhém programu v sobotu 2. června od 20 hodin. „Letošní program je věnován dílu geniálního českého skladatele filmové hudby Zdeňku Liškovi k 90. výročí jeho narození. V podání Filharmonie Bohuslava Martinů a pod vedením šéfdirigenta Stanislava Vavřínka zazní známé melodie z legendárních českých filmů. Zazpívají například Patricie Janečková nebo Petra Alvarez Šimková,“ dodala Orošová. Tradiční Cenu za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež letos převezme Jiří Lábus, ceny si odnesou i vítězné festivalové snímky.