Komorní scéna Aréna uvádí hru významného současného ruského dramatika

Ostrava - Činoherní soubor Komorní scény Aréna nastudoval hru Amigo od jednoho z nejvýznamnějších současných ruských dramatiků - Nikolaje Vladimiroviče Kolajdy. Jde o příběh jedné ruské rodiny, do které se nastěhuje vetřelec v podobě mladé dívky a začne měnit věci. Je to česká premiéra

Autor se hlásí k odkazu Antona Pavloviče Čechova a podle některých kritiků je jeho pokračovatelem. Je typickým představitelem černého realismu zvaného černucha. Jeho chandra je sice černá a těžká, ale je i komická.

„Jsou to takové tragikomedie. Jeho hrdinové jsou většinou luzři, kteří jsou na dně společnosti. A jakýmsi způsobem se s tím snaží vyrovnat. Většinou končí tím, že utečou do svého vlastního světa iluzí. Koneckonců i o tom je hra Amigo,“ říká dramaturg představení Tomáš Vůjtek.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Režii má umělecký šéf Komorní scény Aréna Ivan Krejčí. „Je to příběh jedné zanikající rodiny, do které přijde mladá holka, která si v jejich bytě udělá restauraci. Myslím, že je to docela zábavný příběh,“ říká Krejčí.

V hlavní roli se poprvé předvede nová posila Komorní scény Aréna, absolventka pražské JAMU Petra Kocmanová.

„Moje postava se jmenuje Nina. Do hry vstupuje tak, že přichází vystěhovat lidi z bytu, který si koupila. Je to bývalá pornoherečka, která se nedokáže smířit s minulostí. A proto má takový rituál, že kdykoliv se stane něco, s čím nedokáže žít, tak si řekne, že se to nepočítá. Nakonec totálně přijde o iluze,“ popisuje Petra Kocmanová svou hrdinku.

V dalších rolích diváci uvidí Alexandru Gasnárkovou, Michala Čapku, Alenu Sasínovou-Polarczyk, Pavla Císovského a další.