Ve Vyškově začal soud s exstarostou Piňosem kvůli pivovaru

Vyškov - Do křesla vyškovského starosty chce znovu usednout Jiří Piňos (ČSSD), který stane před soudem kvůli obžalobě z porušování povinností při správě cizího majetku. Podle policie se jej dopustil, když před lety vedl vyškovský pivovar. Za škodu 5,5 milionu korun mu hrozí až 8 let vězení. Vinu odmítá. Poté, co jej policie obvinila, na post starosty rezignoval. Pokud ale prokáže svoji nevinu, bude mít šanci se do čela radnice vrátit zpět.

Proces bude ve čtvrtek pokračovat výslechem svědků. Mohl by padnout verdikt. S Piňosem stojí před soudem i další bývalý člen vedení Jihomoravských pivovarů Lubomír Konšel.

„Z vývoje situace jsem překvapený. Neočekával jsem, že to dojde tak daleko a stanu před soudem. Myslel jsem si, že vyšetřování státní zastupitelství zastaví,“ uvedl exstarosta. Na místo starosty rezignoval k 30. lednu. Na proces čeká bezmála čtyři měsíce. U soudu se setká i s dalším někdejším členem vedení pivovaru. Piňos v něm pracoval téměř 19 let. S členy vedení města se po svém obvinění domluvil, že ihned opustí křeslo starosty. Zůstal ale nadále radním. Do funkce pak nastoupil jeho sociálnědemokratický kolega – radní Karel Goldemund. Pokud Piňos prokáže svoji nevinu, Goldemund by měl podle lednové dohody odstoupit a Piňos bude opětovně navržen vyškovským zastupitelům na jmenování do funkce starosty.

Piňos vedl vyškovský pivovar šest let. O 5,5 milionu korun přišel pivovar, oficiálně pojmenovaný Jihomoravské pivovary, při prodeji sodovkárny v Tečovicích na Zlínsku. Manažeři podle policie neuhlídali splnění podmínky, aby kupec zaplatil celou kupní cenu dva dny před podpisem smlouvy. Z ní dorazilo jen půl milionu ze slíbených pěti milionů korun. V rozporu s přáním akcionáře přitom zahrnuli do kupní smlouvy i zásoby sodovkárny, tedy sirupy, cukr a rozpracovanou výrobu. Prodejce se podle policie také nesmyslně zavázal k placení smluvní pokuty ve výši 0,1 procenta z kupní ceny denně, pokud kupujícímu řádně nepředá všechen majetek. „Přitom majetek, jenž se prodávající zavázal předat, se v areálu sodovkárny vůbec nenacházel,“ řekla k tomu před časem policejní mluvčí Petra Vedrová. Navíc se podle ní prodejce zavázal zaplatit tento nepředaný majetek, a to v pořizovací ceně.

Vydáno pod