Královna slaví a Británie počítá

Londýn - Obchodníci ve Velké Británii se připravují na největší vlnu oslav v rámci 60. výročí vlády královny Alžběty II. Britové kvůli tomu dokonce budou mít víkend prodloužený o dva dny a utratit by měli v přepočtu 25 miliard korun. Ekonomové ale nevidí zhodnocení oslav jednoznačně a naznačují, že by si ekonomika v recesi takovou slávu mohla odpustit.

Británie zažije grandiózní koncert v Buckinghamském paláci, světelná show se chystá dokonce v několika městech celého britského společenství. Lidé se ale těší hlavně na nevšední přehlídku, která se odehraje na Temži. Proplouvat bude flotila tisíce lodí, kterou Londýňané neviděli už 400 let.  

„Budeme ukazovat historické a vojenské skvosty, třeba unikátní plující zvonici. Hlavně to ale bude náramná podívaná pro lidi, která je naplní pýchou a radostí. Flotila bude mít 11 kilometrů, lidé se můžou dívat nebo připojit a je jedno, jestli na kajaku, nebo na slavných londýnských motorových člunech,“ popisuje akci organizátor plavby Adrian Evans.

Unikátní plující zvonice
Zdroj: ČT24

Obchodníci vydělají, průmysl však bude kvůli svátku tratit

Čtyřdenního maratonu oslav a parády se nemůžou dočkat také obchodníci podpoření průzkumy veřejného mínění. Britové by měli utratit celkem 800 milionů liber, tedy asi 25 miliard korun, což je dvakrát víc, než vydali při královské svatbě prince Williama v loňském roce.   

„Když mají lidi dobrou náladu, utrácí, když ne, tržby nejdou. To je jednoduché. Tohle všechno jsou šťastné a radostné události, které dělají dobrou náladu, takže obchodu to pomůže, stejně jako volné dny,“ myslí si  Matthew Price, spolumajitel firmy Emma Bridgewater company.

Oslavy a olympiáda, státní kasa se třese

Jestli ale na slavnostech vydělá celá země, si ekonomové nejsou jistí. Tvrdí, že o co si polepší prodejci a podnikatelé ve službách, na to by mohli doplatit výrobci. „Největší problém bude v průmyslu a ve výrobě. Odstávky naruší celé dodavatelské řetězce a zkomplikuje to i mezinárodní obchody. Takže to bude mít širší dopad,“ tvrdí Ross Walker, hlavní ekonom, Royal Bank of Scotland. 

O dlouhodobém efektu pro ekonomiku bojující s recesí odborníci spíš pochybují a někteří proto naznačují, že by se mohlo slavit méně okázale. Zvlášť když za dva měsíce startují olympijské hry, o jejichž ceně a nárocích na státní kasu se v Británii také mluvilo hodně kriticky.

Reportáž Miloše Minaříka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod