Policie má na všechny stejný metr, tvrdí komentátor Kundra

Praha – Protikorupční policie má v posledních týdnech a měsících plné ruce práce. Podle slov komentátora Respektu Ondřeje Kundry, který byl hostem Studia ČT24, měří policie všechny stejným metrem. V posledních dnech řešila na jedné straně kauzu obviněného Davida Ratha ze sociální demokracie, na straně druhé pak třeba včerejší případ bývalého ministra průmyslu a obchodu za ODS Martina Kocourka. Podle slov Kundry ale není v silách protikorupční policie, aby všechny tyto velké případy vyřešila.

„Z nedávných týdnů bych připomněl ještě prvoinstančně odsouzeného bývalého ministra této koaliční vlády Víta Bártu a poslance Jaroslava Škárku. V případě ODS by se pak dalo jmenovat ještě několik starostů a některých výše postavených politiků, kteří byli také obviněni v poslední době,“ vyjádřil se komentátor Respektu Ondřej Kundra.

Vybavení elitní jednotky protikorupční policie české policie, která má vyšetřovat tyto velké korupční případy, podle Kundry není dostatečné. Ani personální obsazení prý není moc velké. „Není proto úplně v silách protikorupční policie všechny tyto případy vyřešit. Také záleží na tom, kteří konkrétní policisté a kteří státní zástupci ten konkrétní případ řeší. Závisí to i na jejich odvaze, nasazení nebo na podpoře jejich přímých nadřízených,“ vysvětlil Kundra.

Ústavní právník Zděnek Koudelka naznačil, že má Rath šanci na zrušení soudního verdiktu. „To je právní názor Zdeňka Koudelky. Já se ale nedomnívám, že by to bylo možné. Místní příslušnost podle všeho nebyla narušena v případě pana Ratha, čili to z logiky věci vyšetřuje právě severočeské státní zastupitelství. Zároveň i ty odposlechy v celém případě byly legální, byly povoleny soudcem. Všechno proběhlo podle předpisů,“ dodal komentátor Respektu.

Neprůhledný systém rozdělování evropských dotací u nás se prý bude zprůhledňovat. Zastavení dotací z Bruselu by podle slov Kundry totiž mohlo výrazně zvýšit schodek státního rozpočtu. Na Českou republiku by proto mohl být vyvinut velký tlak, aby politici v konkrétních krajích i na celostátní úrovni s tím začali něco dělat, tvrdil.

Rozhovor s Ondřejem Kundrou (zdroj: ČT24)