Prodejci fiktivních nemovitostí zřejmě obrali „přátele“ o 32 milionů

Když se Ladislav Pojsl rozhodl před dvěma lety oslovit svého kamaráda z realitní kanceláře, že by rád koupil byt, očekával, že se nebude muset o nic starat a za provizi získá to, co si představoval – byt 2+ 1 někde v městské čtvrti Brno-Lesná. Netušil, že se dostane do spárů tří podvodníků, kteří vybrali zálohy na neexistující nemovitosti a peníze zpronevěřili. Dnes přišel jako mnoho dalších lidí k soudu, aby zde svědčil. Lehko mu nebylo, přišel o víc než milion korun. Z obchodu s kamarádem z realitky si odnesl ponaučení: obchod a kamarádství už bude po zbytek života oddělovat. Jestli někdy svoje peníze uvidí, to neví. Ale doufá, že ano. Stejně jako dalších 21 poškozených, které podvodníci obrali celkem o 32 milionů.

Příběh Ladislava Pojsla je jedním z mnoha, který začal dnes řešit Krajský soud v Brně. V dobré víře, že investuje své těžce vydělané peníze do nemovitosti, oslovil kamaráda z realitní kanceláře. I jeho kamarád ale zřejmě naletěl podvodníkům, kteří si ve vězení vymysleli další trestnou činnost. Pětačtyřicetiletý Daniel Kyler a padesátiletý Roman Zaplatil tak mohli začít hrát svoji hru. „Vymysleli si legendu, že jsou zprostředkovateli pro banku a mohou nabízet k prodeji byty, na které nejsou spláceny hypotéky, takže bance propadnou jako zástava,“ uvedla státní zástupkyně Eva Žďárská.  Na byt požadovali zálohu 300 tisíc korun, na dům 600 tisíc. Klientům slibovali, že jakmile se nemovitosti uvolní, budou následovat prohlídky. Podle toho, zda se jim byt či dům bude líbit, tak buď jeho cenu doplatí, anebo jim bude záloha vrácena.

S tím oslovili nejen realitní kanceláře, ale především své známé, o nichž věděli, že mají peníze. Jedním z nich byl i kolega Radmily Výmolové, jejíž rodina má realitku. I ona dnes svědčila u soudu, protože sama přišla o 540 tisíc. „Byla jsem prostě blbá,“ povzdechla si dnes před jednací síní soudu Radmila Výmolová. Kolega ji totiž přesvědčil, že se s jedním obžalovaným zná z dob vojenské služby a že to byl vždy slušný člověk. „Když mě pak s panem Zaplatilem seznámil, působil na mě velmi seriózně. Chodil velmi slušně oblečen, říkal, že pracoval u ombudsmana, ale zejména byl velmi přesvědčivý. Nemovitosti prodával ve všech lokalitách. Začaly fungovat i developerské projekty, takže mě nemělo co varovat,“ uvedla Výmolová.

"Naletěla jsem," říká žena, která dala podvodníkům zálohu na neexistující dům (zdroj: ČT24)

Podvodníci byli přesvědčiví. Klienty opili rohlíkem

Zkušená obchodnice prý nezačala pochybovat, ani když se v původně slíbeném termínu neuskutečnily prohlídky. Nejprve to totiž podvodníci vysvětlovali auditem v bance, podruhé nemocí některého z „prodejců nemovitostí“. Navíc měli pro neodbytné klienty v záloze nachystaného komplice – sedmapadesátiletého Zdeňka Dvořáka. Jeho úkolem bylo uklidnit netrpělivé poškozené a ubezpečit je o tom, že je všechno v naprostém pořádku. Ten pak některé nespokojence vzal do auta a zavezl je před údajné domy a byty, aby je skutečně viděli. Na prohlídky ale nechodili z toho důvodu, aby ty, kteří o své nemovitosti přijdou, zbytečně nedráždili. „Působil velice seriózně. Vystupoval jako další pracovník banky a lidem znovu zasvěceně vysvětloval princip takovéhoto obchodu s nemovitostmi. Díky jeho přesvědčování si mnozí dokonce zaplatili zálohy na další byty,“ popsala podle výpovědí desítek svědků státní zástupkyně Eva Žďárská.

Po nějaké době ale mnozí pochopili, že se opravdu nechali napálit a začali usilovat o vrácení svých záloh. Zpět si je ale vymohla pouze hrstka poškozených. „Řekla bych, že to byli ti, kteří o vrácení žádali nejaktivněji, a to buď uplatňováním směnek u Krajského obchodního soudu, nebo prostřednictvím vymáhacích agentur,“ míní Žďárská. Dodala ale, že to se podařilo pouze těm, jejichž zálohy nepřesahovaly milion korun, a i někteří z nich dostali pouze část původní sumy.

Nově zrekonstruovaný dům jednoho z podvodníků na Brněnsku
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Pochybnosti o roli realitních kanceláří

Paní Výmolová a pan Pojsl mezi těmi, kteří se svým peněz domohli, nejsou. „Peníze jsem si půjčila a musím je splácet. A dům, který jsem chtěla pořídit synovi, tak mít nebudu. Mám hrozný vztek, že jsem naletěla. Představte si, že mi došlo, že jde o podvodníky až na policejní služebně. Tam mi policisté řekli, že je zavřeli. Opravdu jsem si do té doby myslela, že se jen s obchodem opozdili,“ prohlásila Výmolová, která neměla jedinou pochybnost, přestože od nabídky nemovitosti panem Zaplatilem do jeho zadření uběhl rok a půl. Pan Pojsl na tom není o mnoho lépe. Doplatil celou sumu za byt jen několik dní předtím, než policie podvodníky zatkla. „Do té doby mě realitka ujišťovala, že je vše naprosto v pořádku. Až později jsem zjistil, že si ani v katastru nemovitostí neověřila, jestli na těch bytech skutečně visí zástava nebo plomba Komerční banky,“ popsal Pojsl. Tato životní zkušenost ho stála přátelství. Taky už nikdy své investice nesvěří realitní společnosti. „Člověk se prostě musí spolehnout sám na sebe a klíčové záležitosti si musí ohlídat. A taky nesmí dělat žádný byznys s kamarádem. To budu do budoucna striktně oddělovat,“ dodal Pojsl.

Jiří Kovář a další muž, který si nepřál uvádět své jméno, přišli také o značnou sumu. Spolehli se na realitní makléře a dobře o nich rozhodně nemluví. „Je dle mého názoru otázka, zda se na tomto podvodu přímo nějakým způsobem – třeba podepsanou falešnou směnkou potvrzující, že peníze předali – nepodíleli. Ale dokažte to,“ uvedl muž, jenž si nepřál zveřejnit své jméno. Přišel podle svých slov o víc než pan Pojsl. Má obavy, že už peníze neuvidí. Je přesvědčen, že byl první, kdo celou kauzu spustil trestním oznámením.

Podvodníci s nemovitostmi před soudem
Zdroj: ČT24/ČT Brno


Přátelství - hlavní motor podvodu, od kterého by nikdo podvod nečekal

Mechanismus podvodu se kriminalistům podařilo podrobně zmapovat. Co jim ale stále vrtá hlavou, jsou důvody, proč podvodníkům naletělo tolik lidí. Mnozí z poškozených jsou velmi vzdělaní lidé, úspěšní ve svých profesích – například lékaři, právníci nebo vysoce postavení manažeři. Podvodníkům neváhali svěřit i několikamilionové částky. Smutným rekordmanem mezi nimi je muž, který tak přišel o 6,8 milionu korun. „Většinou se jednalo o lidi, se kterými se znali, měli s nimi dobré vztahy. Především o nich věděli, že mají finanční prostředky,“ uvedla státní zástupkyně.
Většina peněz skončila na osobních kontech prvních dvou obviněných, kteří si je rozdělili rovným dílem. Ti je využili na rekonstrukci svých domů převedených na příbuzné nebo na nákup luxusních automobilů. Třetí komplic si za svou pomoc přišel zhruba na půl milionu korun. Soud bude pokračovat i v následujících dvou dnech, kdy budou vypovídat poškození a svědci. Jestli padne rozsudek, zatím není jisté.