Nemocnice s připlácením za lékaře většinou nepočítají

Ostrava - Vybrat si lékaře, který Vás bude operovat  a zaplatit za to. Za primáře až 15 tisíc korun. Představa ministerstva zdravotnictví o nových pravidlech, která mají v nemocnicích fungovat od letošního června, se většině zdravotnických zařízení v kraji příliš nezamlouvá.

Za zdravotní pojištění platíme stejně. U operací by se měly za příplatek dělat rozdíly. Skutečnost, která se nelíbí společnosti Agel. V Olomouckém a Moravskoslezském kraji provozuje hned několik nemocnic. „O celé věci budeme ještě v naší společnosti jednat, domníváme se, že by tato forma měla mít pevnější oporu v legislativě - například v podobě změny zákona o veřejném zdravotním pojištění,“ uvedla mluvčí holdingu Agel Hana Szotkowská. Opatrní jsou s přijetím plateb za lékaře také ve Fakultní nemocnici v Ostravě. „Momentálně zjišťujeme, jestli naši lékaři mají zájem o poskytování této služby a jaké jsou představy o podmínkách,“ vyjádřil se mluvčí FN Ostrava Tomáš Oborný.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Zatímco ve FN v Ostravě ještě nejsou rozhodnutí, v té městské už vědí, že si tady pacient za konkrétního lékaře nezaplatí. „Zatím žádné speciální ceníky zavádět nebudeme, je u nás letitou praxí, že operace plánujeme po dohodě s pacientem, operuje vždy odborník ve svém oboru,“ potvrdil mluvčí Městské nemocnice v Ostravě Jiří Maléř.

Ani ve Fakultní nemocnici v Olomouci si lidé od června za vybraného doktora nepřiplatí. Nemocnice o zavedení této služby zatím neuvažuje. Stejně tak si nebude možné za lékaře připlatit ve Vojenské nemocnici v Olomouci. Vedení se problematikou sice zabývalo, ale zatím ji nezamýšlí uvádět do praxe.

Vydáno pod