Obce se hazardu už musí bránit samy, vzkázal ombudsman

Brno – Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský už vyčerpal všechny možnosti, jak obcím pomoci v boji s videoloterijními terminály. Po opakovaném jednání s ombudsmanem akceptovala vláda návrhy ochránce jen částečně, plná náprava se tedy nepodařila. Ombudsman obcím proto radí, že mohou podat takzvanou komunální stížnost k Ústavnímu soudu.

Vláda uložila Ministerstvu financí, které výherní přístroje povoluje, přezkoumat pouze případy, kdy byla ministerská licence vydána v rozporu s obecní vyhláškou, jež existovala už dříve. To je ale podle ombudsmana v rozporu s loňským rozhodnutím Ústavního soudu, u něhož obec Chrastava uspěla se snahou regulovat vyhláškou už existující hazard. „Podle názoru ochránce, potvrzeného i názorem Ústavního soudu, obce vždy byly a nadále jsou oprávněny regulovat hazard na svém území. Ministerstvo financí by tedy mělo ze zákona zahajovat řízení o přezkumu všech vydaných povolení herních zařízení, pokud zjistí kolizi s obecně závaznou vyhláškou,“ napsala v tiskové zprávě mluvčí veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková. 

Úspěšné obce jsou inspirací pro další

Chrastava nebo Františkovy Lázně obhájily své vyhlášky o regulaci hazardu u Ústavního soudu. Dalším tlakem na Ministerstvo financí pak dosáhly toho, že kritizovaná povolení pro provoz automatů ministerstvo odebralo. Zástupci těchto dvou měst letos v únoru přijeli do Brna, aby se s vedením dalších samospráv podělili o své zkušenosti a o to, jaké zákonné prostředky mohou obce použít, aby se automatů zbavily.

Ombudsman Pavel Varvařovský o boji proti hazardu (zdroj: ČT24)

Kdo už se brání

Břeclav

Místní zastupitelstvo se koncem roku 2011 rozhodlo omezit hazard ve městě. Do konce roku 2015 by v Břeclavi neměl fungovat ani jeden hrací automat. Ve městě je celkem 60 provozoven, ve kterých je umístěno 57 výherních hracích automatů a 517 videoloterijních terminálů. Břeclavská radnice už v polovině roku 2011 vyhláškou rozšířila ochrannou zónu, v níž nesmějí být výherní automaty, ze čtyřiceti na sto metrů od škol, úřadů, zdravotnických zařízení a dalších veřejných budov. Do rozšířené zóny nyní spadají dvě třetiny všech heren. 

Otrokovice

Hazardu zvoní hrana i v Otrokovicích. Město má přitom nelichotivou přezdívku „malé Las Vegas“, to právě kvůli počtu heren a kasin. Na dvacetitisícové město připadá téměř 250 výherních zařízení. Jako vůbec první ve Zlínském kraji tamní zastupitelé odsouhlasili koncem roku 2011 úplný zákaz výherních automatů i videoloterijních terminálů. Do tří let by tak ve městě neměla zůstat žádná herna. 

Brno

Novou vyhlášku omezující hazard přijali v prosinci 2011 i brněnští zastupitelé. Dohodli se ale, že z ní vypustí sněmovnou stanovenou tříletou ochrannou lhůtu. Tu určuje novela loterijního zákona platná od 1. ledna 2012. Město tím získalo nástroj, prostřednictvím kterého bude moci ministerstvo žádat o okamžité zrušení videoloterijních terminálů v zónách, kde je nechce. Přijatá vyhláška měla ale i své kritiky. Ti upozorňovali na to, že se regulace opírá o loterijní zákon platný do 31. prosince 2011. Poté ho nahradila právě zmíněná novela, ve které už je zahrnuta ochranná lhůta 3 let. Přestože se město ve svých žádostech bude odvolávat na staré znění zákona, není jisté, zda takový argument bude ministerstvo skutečně akceptovat. Výherních automatů s povolením od Ministerstva financí je v Brně přes 5 a půl tisíce.

Židlochovice

Do nekompromisního boje proti hazardu se pustily Židlochovice na Brněnsku. Červenou od nich dostaly i výherní automaty, které mají výjimku přímo od Ministerstva financí. Zatím však zmizela pouhá hrstka z celkových sedmdesáti přístrojů. Nečekaného oponenta jim dělá právě ministerstvo, které se za provozovatele postavilo. Židlochovickým zastupitelům vzkázalo, že jejich licence nemůže zrušit dříve než za tři roky. Ministerští úředníci se odvolávají na novelu loterijního zákona platnou od 1. ledna 2012. 

Regulační vyhlášky, které stanoví ochranné zóny bez automatů, mají například i v Blansku a Kyjově.

Vydáno pod