Bystřice je ochotná koupit hotel za 13 milionů. Majitel chce víc

Bystřice pod Hostýnem - Hned třikrát dnes hlasovali zastupitelé Bystřice pod Hostýnem o koupi hotelu Podhoran. O nemovitost má podle současného majitele zájem agentura, která ubytovává sociálně slabé. Jenže vznik takové ubytovny si místní obyvatelé nepřejí. Zastupitelé jsou ochotní hotel koupit za 13 milionů korun, majitel chce téměř dvojnásobek.

Hotel koupíme, shodli se na dnešním jednání zastupitelé Bystřice pod Hostýnem. Ale za mnohem nižší cenu, než jakou požaduje současný majitel Podhoranu Radovan Křemeček. Za jím požadovaných 25 milionů korun by byl budovu ochotný koupit jen jediný zastupitel. Ostatním se stála cena příliš vysoká. Ani odhadní cenu 19 milionů korun zastupitelé nebyli ochotní zaplatit. Závěr dnešního jednání je tak jednoznačný - město za hotel nabídne v uvozovkách jen 13 milionů korun.

Zastupitelé totiž počítají s tím, že do rekonstrukce hotelu bude nutné investovat přibližně 25 milionů korun. Pro město s osmi tisíci obyvateli by to byla významná investice. Pokud Bystřice hotel skutečně odkoupí, mohly by v něm vzniknout byty, kanceláře a část by i nadále sloužila jako hotel.

Podnikatele Křemečka, jehož ČT oslovila krátce po rozhodnutí zastupitelů, zpráva o rozhodnutí zastupitelstva zaskočila. Neskrýval své rozčarování a řekl, že nabízená částka se mu zdá příliš nízká. Dodal, že nabídka na odkoupení hotelu za 25 milionů korun od agentury, která ubytovává sociálně slabé, nadále platí. Zda v Bystřici nakonec levná ubytovna vznikne, tak stále není jasné.

Agentura má údajně o hotel zájem už od února

Kroměřížský podnikatel a jednatel společnosti Hotel Podhoran Radovan Křemeček se rozhodl nevyužitý hotel prodat a nabídl jeho odkup městu. Radnice jeho nabídku nejprve odmítla s tím, že na koupi a provoz nemá peníze. Do hry ale v únoru vstoupila agentura, která zajišťuje bydlení pro sociálně slabé. Podnikatele oslovila s lákavou nabídkou, za zchátralý hotel nabídla Křemečkovi 25 milionů. Podnikatel se proto znovu obrátil na radnici s výzvou, aby nákup hotelu ještě zvážila. 

Z dopisu Radovana Křemečka bystřické radnici

„Nabídka, kterou společnost zajišťující bydlení pro sociálně nepřizpůsobivé učinila, je pro mě natolik zajímavá, že jsem nucen se jí vážně zabývat. Vzhledem k tomu, že cítím za takový krok morální odpovědnost, a rovněž skutečnost, že by vybudování a provozování takového zařízení v samotném centru města vyvolalo velkou nevůli u obyvatel města Bystřice pod Hostýnem, obracím se proto na vás jako na zástupce města s nabídkou na odkoupení této nemovitosti.“

Strach z nových nepřizpůsobivých návštěvníků donutil město ke změně názoru. „Problémy, které spolu s takovými ubytovnami vznikají, jsou známé a nikdo z nás si je nepřeje. Proto jsme vytvořili záměr využití hotelu a předložili jej bance, která by případně městu poskytla úvěr,“ popsal v únoru kroky města starosta Zdeněk Pánek (ZHN). Z jeho setkání s podnikatelem Křemečkem vzešla dohoda, že prodej hotelu bude pozastaven do doby, než se město definitivně rozhodne.

Ubytovny jako výdělečný byznys 

Spekulantům a agenturám zajišťujím bydlení pro sociálně slabé nahrává česká legislativa. Lidé bez práce a bez reálné šance ji získat mají nárok na státní příspěvek na bydlení ve výši sedmdesáti procent jejich nájmu. S výší nájmu logicky vzrůstá také příspěvek. A právě toho spekulanti využívají. Firma cíleně nájmy v bytech pro sociálně slabé nadhodnotí, aby veškeré náklady s bydlením pokryl státní příspěvek. Chybějících třicet procent pak často majitel nemovitosti nájemníkům „velkoryse“ odpustí. Sociálně slabí hromadně končí v ubytovnách, kde žijí v nevyhovujících podmínkách, ale paradoxně v nejdražších pokojích. 

Své zkušenosti s proměnou bývalých hotelů na ubytovny mají i další města. Blanenská radnice koupila na konci září loňského roku za 30 a půl milionu korun zchátralý hotel Dukla v centru města. Jediným důvodem, proč se město do veřejné dražby zapojilo, byla obava, že by jinak objekt koupil soukromý investor a udělal z něj levnou ubytovnu. Od té doby Blansko hledá pro hotel využití a soukromého investora. Zatím marně.