Soud potvrdil vinu profesora Horyny, musí zaplatit pokutu

Brno – Krajský soud v Brně potvrdil trest pro profesora Břetislava Horynu. Podle soudu to byl on, kdo svému kolegovi Jaroslavu Hrochovi posílal výhružné e-maily. Horyna musí zaplatit pokutu ve výši 50 tisíc korun. Rozhodnutí soudu je pravomocné, Horyna má ještě možnost podat si dovolání k Nejvyššímu soudu. Kauza prošla mnoha zvraty, rozdělila členy i studenty katedry. Na tom, kdo e-maily skutečně posílal, se neshodli ani odborníci na IT technologie.

Dnešní rozhodnutí soudu odmítl profesor Horyna komentovat. Vinu opakovaně odmítl s tím, že k vyhrožování neměl žádný důvod. Soudům se ovšem nepodařilo zjistit motiv Horynova činu. Profesory podle všeho dělí snad jen rozdílný názor na filozofická témata.

„Osobně si myslím, že trest je přiměřený, protože se jednalo o zcela bezúhonného člověka. Výchovné působení peněžitým trestem považuji za dostatečné,“ uvedla státní zástupkyně Milena Hojovcová.

Rozsudek krajského soudu patrně bude znamenat pro profesora definitivní konec jeho působení na Masarykově univerzitě. Už po prvním verdiktu mu vedení fakulty znemožnilo přednášet s tím, že není dostatečnou morální autoritou.

Horyna se k vyšší instanci odvolal po zářijovém rozhodnutí Městského soudu v Brně, který ho uznal vinným a uložil mu zaplatit pokutu ve výši 50 tisíc korun. Podle soudu to byl právě Břetislav Horyna, kdo posílal výhružné e-maily svému kolegovi Jaroslavu Hrochovi. 

Jak se kauza vyvíjela

listopad 2010

Státní zástupce předal soudu návrh na potrestání jednoho z profesorů z Katedry filozofie Masarykovy univerzity. Profesor Jaroslav Hroch byl několik měsíců terčem nevybíravých a vulgárních e-mailů, které vyvrcholily až výhružkami fyzickou likvidací. Jejich pisatel si vypůjčil identitu zesnulého katolického disidenta, anonymy protknul mimo jiné nacistickou ideologií. Policejní vyšetřování přineslo překvapivý výsledek – obvinění padlo Hrochova kolegu, profesora Břetislava Horynu. Problém řešily i univerzitní senáty a komise, bez výsledku.  

6. prosince 2010

Městský soud v Brně se poprvé pokusil případ otevřít. Profesor Břetislav Horyna ale k soudu, na rozdíl od desítek zvědavých studentů, nedorazil. Jednání muselo být odročeno. Anonymní e-maily rozdělily Filozofickou fakultu. Část pedagogů odsoudila profesora Hrocha za údajnou skandalizaci katedry, pět desítek jeho kolegů mu naopak vyjádřilo podporu.

4. ledna 2011

Děkan Filozofické fakulty pozastavil profesoru Břetislavu Horynovi předsednictví i členství v důležitém akademickém orgánu – disciplinární komisi, která řeší a trestá prohřešky studentů. 

5. ledna 2011

Břetislav Horyna rozesílání vulgárních e-mailů před soudem razantně odmítl. „Jsem nevinný. Odmítám tvrzení, že bych byl autorem zpráv. K takovému počínání nemám absolutně žádný důvod,“ zaznělo u soudu.

25. února 2011

Padesát tisíc korun jako trest pro Břetislava Horynu za výhrůžky smrtí na akademické půdě, tak rozhodl brněnský městský soud. Profesor se k činu nepřiznal a rozsudek okamžitě napadl odvoláním.  

2. června 2011

V odvolacím řízení zrušil Krajský soud v Brně rozsudek městského soudu a vrátil případ zpět k projednání. Odvolací soud dospěl k závěru, že rozsudek byl předčasný a Břetislav Horyna neměl dostatek prostoru na obhajobu. Profesor už mezitím musel skončit ve vědecké radě a disciplinární i ediční komisi fakulty, nesmí také vyučovat povinné kurzy.

3. srpna 2011

Městský soud vyslechl řadu svědectví ve prospěch obžalovaného profesora Horyny. „Horyna by nikdy nikomu nevyhrožoval, e-maily z jeho počítače mohl poslat někdo jiný,“ podobné hlasy zazněly v soudní síni na profesorovu podporu. „Mohl to udělat v podstatě kdokoliv. Prokázat to bude nesmírně náročné a vyloučit to je stejně obtížné,“ uvedl bývalý správce informační sítě fakulty Jaromír Pavlinec. 

5. září 2011

Je autorem mailů prosycených smrtelnými výhrůžkami skutečně profesor Břetislav Horyna? Nebo je právě on obětí sofistikovaného podvodu? Soudní stání bylo ve znamení konfrontace dvou znalců z oboru informačních technologií. „Jedná se spíš o spekulaci, že by někdo cizí mohl přistoupit do nezabezpečené počítačové sítě a nějakým způsobem znát heslo, přihlásit se a poslat e-mail,“ tvrdil soudní znalec v oboru kybernetika a IT Roman Pavlík. „Tato možnost tu je a pravděpodobně k ní došlo,“ oponoval znalec Martin Ludma. 

27. září 2011

„Břetislav Horyna je autorem a odesílatelem výhružných e-mailů. Nejméně jeden e-mail byl odeslán z domácího počítače,“ zdůvodnil své opakované rozhodnutí soudce městského soudu Martin Hrabal, který tak opět rozhodl o Horynově vině. Soud mu za to potvrdil padesátitisícovou pokutu. Profesorovi nepomohlo ani svědectví několika jeho kolegů a zpochybnění znaleckého posudku, který měl říci, zda nemohl maily z jeho IP adresy poslat někdo jiný.