AVÍZO: Muzikál Noc na Karlštejně zahajuje daší sezonu v Dobřichovicích

Na zámku v Dobřichovicích se tento pátek a sobotu 1. a 2. června vždy od 20:30 uskuteční divadelní představení Noc na Karlštejně. Původní muzikál, který svedl na jednu scénu poberounské ochotníky s profesionály, zahajuje už sedmou sezonu - během léta pak navštíví řadu dalších míst. Pouze v Dobřichovicích bude součástí představení speciální show kaskadérů na koních.

Už sedm let soubor složený z profesionálů i ochotníků, kteří jsou doma v kraji kolem dolního toku řeky Berounky, uvádí divadelní představení Noc na Karlštejně. Za tu dobu výkony Vladimíra Čecha, Pavla Vítka, Jana Rosáka, Petra Jančaříka, Štěpána Raka, jeho syna Matěje, dobřichovických a řevnických ochotníků i poberounských starostů obdivovalo na dvacet tisíc diváků. Další budou mít šanci letos. Pouze v Dobřichovicích bude součástí představení speciální show kasadérů na koních!

Původní verze muzikálu, v němž znějí všechny skladby známé ze stejnojmenného filmu, se na nádvoří romantického zámečku v Dobřichovicích premiérově hrála v létě 2006. Zaznamenala obrovský úspěch – všechny reprízy byly dopředu vyprodané, takže se muselo několik představení přidávat. V roce 2007 soubor Noc na Karlštejně uvedl znovu, tentokrát v rámci dvoudenního Královského průvodu z Prahy na Karlštejn – hrálo se první den v Dobřichovicích, druhý den na louce u mostu v Karlštejně. Toto představení vidělo rekordních bezmála 1 400 diváků.

Od té doby uvádějí poberounští ochotníci i profesionálové Noc na Karlštejně každé léto, dávno už ovšem nejen u Berounky. Zájem o ni mají diváci doslova po celé republice – letos se kromě Dobřichovic bude hrát na zámcích v Kamenici nad Lipou, Ploskovicích, Polné, Mníšku pod Brdy, na hradech Křivoklát a Střekov i na tvrzi Orlice v Letohradě.

V hlavních rolích se opět objeví známé a populární tváře – císaře Karla IV. si zahraje Vladimír Čech, alternovat jej bude ministr Petr Bendl. V roli vévody bavorského Štěpána exceluje Jan Rosák, Peška opět ztvární zpěvák Pavel Vítek (v alternaci s muzikálovým kolegou Lumírem Olšovským), krále cyperského „živel“ Petr Jančařík, postavy vypravěče se zhostí brilantní kytarista Jan-Matěj Rak.

Doplní je ostřílení a mnoha rolemi prověření ochotníci – Monika Vaňková v roli císařovny Alžběty, Pavla Švédová v roli Aleny, Karel Král v roli purkrabího, Petr Říha v roli arcibiskupa Arnošta z Pardubic, jeho žena Alena v roli hofmistryně Ofky. Kostým zbrojnoše (nebude-li císařem Karlem) obleče ministr Petr Bendl, sbor manů bude sestaven z několika starostů poberounských obcí, respektive měst. Spolu s herci a zpěváky vystoupí šermíři a metači ohně, chybět nebude ani koza či kůň. Speciální třešinkou na pomyslném dortu bude vystoupení kaskadérů na koních z profesionální jezdecké skupiny Caballos.

Z představení Noc na Karlštejně
Zdroj: ČT24/Miloslav Frýdl

Další plánovaná představení muzikálu Noc na Karlštejně:

Zámek Ploskovice - pátek 22. 6. 2012, 20:30 hodin

Hrad Střekov - sobota 23. 6. 2012, 20:30 hodin

Zámek Mníšek pod Brdy - pátek 29. 6. 2012, 20:30 hodin, sobota 30. 6. 2012, 20:30 hodin

Hrad Křivoklát - čtvrtek 5. 7. 2012, 20:30 hodin, pátek 6. 7. 2012, 20:30 hodin

Zámek Kamenice nad Lipou -  sobota 14. 7. 2012, 20:30 hodin

Tvrz Orlice, Letohrad - sobota 4. 8. 2012, 20:00 hodin

Zámek Polná u Jihlavy - neděle 26. 8. 2012, 19:00 hodin

Miloslav Frýdl, Berounsko