Brno chce do ligy místo Ústí a Sokolova

Brno - Vedení fotbalistů Zbrojovky Brno se domnívá, že by i přes čtvrté místo v druhé lize měl klub postoupit do první ligy místo vítězného Ústí nad Labem a třetího Sokolova. Oba tyto celky totiž podle brněnských funkcionářů nesplňují předem určené podmínky, které odsouhlasily všechny profesionální kluby.

Ústí jako vítěz druhé ligy nedostalo prvoligovou licenci kvůli nevyhovujícímu stadionu. Klub se odvolal s tím, že se bude snažit získat výjimku, aby mohl hrát v Teplicích jako před dvěma lety. Pokud by výjimku nedostal, jako první by měl nárok na postupové místo Sokolov, ale ani ten nesplňuje podmínky pro první ligu. O tom, kdo nakonec postoupí spolu s Jihlavou, by mělo v červnu rozhodnout ligové shromáždění. Podle Brňanů by ale měly kluby ukázat právě na Zbrojovku.

„Uplynulá ligová sezona se odehrála podle reglementu, který má veškeré právní náležitosti. A ty by měly být dodrženy,“ uvedl na dnešním setkání s novináři předseda představenstva Zbrojovky Brno právník Jaroslav Přeček. „Nyní je otázkou, zda bude fotbalová Gambrinus liga fungovat jako právní instituce a ctít reglement,“ dodal. Přeček nesouhlasí s tím, že by se měly dodatečně udělovat výjimky.

„Je přesně dáno, co musí stadion obsahovat. Perfektní hřiště s vytápěným trávníkem, osvětlení, minimálně pět tisíc sedaček a další podmínky. Všichni to odsouhlasili. Jenže v okamžiku, když se předpis někomu nehodí, tak se najednou mluví o nějakých výjimkách. Hledá se lobbing. Je to typicky český přístup k problematice,“ posteskl si.

Brno chce spolupracovat s Atlétikem a sehrát s ním přípravný zápas

„Pokud by se Atlético mohlo podílet na oslavách stého výročí našeho klubu, jednalo by se o mimořádný svátek fotbalových příznivců z celé jižní Moravy. Problém je pouze v termínové listině, která bude jasná pro našeho španělského soupeře vzhledem k jeho náročnému programu až koncem června,“ řekl předseda představenstva brněnského klubu Jaroslav Přeček.

Atlético hodlá do Brna přijet v nejsilnější sestavě. „Jednalo by se jen o jednodenní záležitost. Spolupracujeme na podobné bázi s kluby v Brazílii, v dalších latinskoamerických zemích a také v Evropě. Nezaměřujeme se v každé zemi pouze na jeden klub,“ poznamenal prezident Atlétika Enrique Cerezo. Španělský velkoklub se zajímá i o spolupráci na dalších sportovních a charitativních projektech.

„Chceme, aby se naši partneři společně s námi podíleli i na čerpání zkušeností z našich mládežnických akademií a také například na výzkumech příčin nenadálých skonů fotbalistů, oblasti úrazů kolenního kloubu,“ dodal Cerezo. V rámci pobytu na jižní Moravě navštívili zástupci Atlétika ještě fotbalovou školu v Janouškově ulici a zařízení sociálních služeb ve Střelicích.