Házenkářky vstupují do závěrečných bojů o evropský šampionát

Zlín - České házenkářky si již v předstihu zajistily postup na evropský šampionát, na závěr kvalifikace se tak pokusí vybojovat první místo ve skupině. Vydařenou postupové boje zakončí s Rakouskem a dosud vedoucím Švédskem, které by Češky rády předskočily v tabulce. Nyní zaostávají o jediný bod. Zápas s Rakouskem se hraje dnes od 18:00 ve Zlíně, přímý přenos sledujte na ČT4 a našem webu. Kvalifikaci pak český celek zakončí v sobotu od 18:15 ve Švédsku.

„Nebereme to jako přátelská přípravná utkání. Pokud skončíme na prvním místě, v losu základních skupin nám připadne jeden vítěz kvalifikační skupiny a dva druhé celky. A je rozhodně lepší mít proti sobě na Euru jednoho vítěze kvalifikační skupiny než dva,“ uvedl Bašný.

Každý uhraný bod se zároveň počítá do žebříčku Evropské házenkářské federace. „Ta pak podle nasbíraných bodů za tři sezony nasazuje do košů pro losy jednotlivých kvalifikací. Čím budeme v tomto žebříčku výš, tím máme větší šanci na dobrý los pro další důležité kvalifikace,“ podotkl trenér českého celku.

Bašný povolal na závěr kvalifikace 28 hráček, z nichž pouze dvě hrají v zahraničí. „Sestava se moc nemění, kádr máme stabilní. To, že jsme nepovolali nikoho neozkoušeného, vypovídá i o tom, že ten dvojzápas bereme opravdu velmi vážně,“ upozornil kouč.

Zatím neplánuje, že by v závěru kvalifikace už začal s týmem zkoušet herní varianty pro Euro. „Jen pokud zbude čas, zkusíme připravit něco už na Euro, ale spíš ne. Na to bude ještě dost prostoru. Čeká nás akademické mistrovství světa, turnaj v Chebu, na podzim pak plánujeme ještě nějaké přáteláky a zúčastníme se turnaje na Ukrajině,“ naznačil Bašný další program týmu.