ČEZ vyčlení elektrárnu Dětmarovice

Ostrava - Společnost ČEZ chce vyčlenit Dětmarovickou elektrárnu do samostatné společnosti. Proč, vedení firmy zatím tají.  Důvod nezná ani ředitel elektrárny. Zaměstnanci mají obavy, že ČEZ chce podnik prodat a že mohou přijít o dlouholeté výhody.

Největší elektrárna na Moravě a ve Slezsku se má stát samostatnou firmou. Společnost ČEZ s ní má své plány. „O vyčlenění elektrárny do samostatné společnosti uvažujeme v souvislosti se strategickým rozvojem dané oblasti, ale v tuto chvíli nemůžeme být konkrétnější,“ vyjádřil se mluvčí skupiny ČEZ Jaroslav Jurča. Přesný důvod nezná ani ředitel elektrárny, která se teď navíc rozroste o vítkovickou teplárnu. O záměru ví, stejně jako zaměstnanci, jen několik dní. Ředitel ale dodává, že to není poprvé, ČEZ už vyčlenil elektrárny ve Chvaleticích a Počeradech. Jestli chce čez dětmarovickou elektrárnu prodat, vedení nepotvrdilo ani nevyvrátilo. Mezi zaměstnanci panuje nervozita. „Pochybuju, že by šly dopady směrem nahoru, že bychom na tom mohli získat, spíš se obáváme ztráty určitých závazků, které jsou v kolektivní smlouvě,“ říká předseda odborů Lubomír Klosík.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Dětmarovická elektrárna zaměstnává 260 lidí, podle vedení skupiny se jich ale změny nedotknou. „Změní se jen název zaměstnavatele, jinak pro ně zůstane všechno stejné a co se týká odběratelů, tak můžou být v klidu, stoprocentně ctíme naše závazky z dodávek tepla pro Bohumín i Orlovou,“ tvrdí mluvčí skupiny ČEZ Jaroslav Jurča. Podle analytiků je vyčleňování částí firem evropským trendem a v energetice běžnou záležitostí. Není tajemstvím, že Dětmarovická elektrárna patří mezi největší v zemi, ale také nejnákladnější. Vedení ČEZu zatím jen uvedlo, že další plány budou záviset na vývoji trhu.