Čínský internet cenzurují dobrovolníci, nebo snad vlastenci?

Peking – To, že je v Číně zakázán Facebook a že celý tamní internet je hlídán a cenzurován vládou, je všeobecně známá věc. V zemi se ale taky najdou dobrovolníci, kteří sami dohlížejí na to, aby o jejich vlasti neuniklo do světa nic špatného. Navíc jsou pyšní na to, že nemají vazby na komunistický režim a dělají to zadarmo.

V minulosti byly různé fámy šířené po čínském internetu zdrojem řady nepokojů. Podobně tomu bylo i při zveřejnění fotky tanku v ulicích Pekingu, jež rozvířila fámy o vojenském převratu v Číně. Brzy se ale ukázalo, že jde o koláž. Zásluhu na tom měl Du Hanžang, lovec fám a falešných zpráv. 

Reakce na fámu byla opravdu veliká, a tak se Du rozhodl založit Sdružení na vyvracení fám. Jeho členové - novináři, právníci a příslušníci dalších profesí - se zavázali, že internet očistí od nepravdivých informací. Ne že by se o to mohutnou měrou už nesnažilo komunistické vedení země. Jeho cenzoři pravidelně pročesávají weby a hledají citlivá slova jako „dalajlama“ nebo „vojenský převrat“. Jenže sociální sítě umožnily Číňanům, aby se takovým kontrolám vyhnuli a šířili nepovolené informace.

  • Čínští uživatelé PC autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Čínští uživatelé internetu autor: ČT24, zdroj: ČT24

Vláda má ale nyní spojence, ačkoliv sdružení tvrdí, že jím není. „Nejsme nástrojem vlády a neprovádíme cenzuru,“ hájí Du Hanžang svoje sdružení. Bývalý redaktor čínské státní tiskové agentury ale jedním dechem dodává, že internet s půlmiliardou uživatelů potřebuje kontrolu.

Za posledních osmnáct měsíců se ke Sdružení přidalo na pět set nových členů. Na internetu hledají tipy, podrobně zkoumají fotky, jako tu s tankem. Někdy se dokonce vydají na místo, aby údajnou fámu prověřili. Viníky čeká trest. Kromě vymazání zpráv z internetu dojde často i na zatýkání. Podle odpůrců cenzury je to ale právě přísná kontrola, kvůli které lidé často na falešné zprávy skočí. Na to má Du jednoduchou odpověď: „Fámy pravdu neodhalují, ale zamlžují.“ Taková je i mantra jeho sdružení, jehož členové přísahali vymýtit z internetu fámy a falešné zprávy, ať to stojí, co to stojí.

Čína: cenzoři dobrovolníci (zdroj: ČT24)