Matka obžalovaného z utýrání tety vytáhla u soudu nůž

Brno - Namísto závěrečné řeči, v níž měl dnes sedmačtyřiceliletý Petr Novák z Blanska-Bíliny před rozsudkem poslední šanci vysvětlil týrání své tety, zažila soudní síň pozdvižení. Jeho matka, která je spolu se svým bratrem také obviněná, že své sestře nepomohli, vytáhla v jednací síni nůž. A hrozila, že pokud soudkyně jejího syna, jenž je ve vazbě, nepustí, podřeže se. Soudkyně na to reagovala výzvou, aby nůž schovala, což se také stalo. Teď se ale bude vyšetřovat, jak se mohla potencionální zbraň k soudu dostat.

„Byl to středně velký nůž s černou rukojetí, odhadem tak dvacet centimetrů dlouhý. Soudkyně řekla obžalované, ať ho schová. Ta tak po chvíli učinila,“ popsal událost v soudní síni redaktor Brněnského deníku Rovnost Vojtěch Kučerák.

Jednání pak pokračovalo dál, jako by se nic nestalo. Žena s nožem přijela a také odjela. „Překvapilo mě, že dál se situace vůbec neřešila, soudní jednání probíhalo normálně. Soudkyně pravděpodobně ani neviděla, že žena opravdu nůž v ruce má,“ dodal Kučerák.

Jak je to možné? Částečné vysvětlení nabízí fakt, že sotva chodící matka Petra Nováka neprošla běžným detekčním zařízením justiční stráže. K soudu ji totiž přivezla blanenská policie, protože nepřebírala soudní obsílky. A tak šla služebním vchodem.

Policie ji zřejmě před vstupem do soudní budovy nepodrobila žádnému prohledání a nepředpokládala, že by se něco podobného mohlo stát. „Pochybila policie, protože ženu nezkontrolovala,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková. „Policie teď veškeré okolnosti případu prověřuje a vyslýcháme také svědky události,“ dodala mluvčí policie Petra Vedrová. Pokud se prokáže, že policisté, kteří obžalovanou Pavlu Novákovou přivezli k soudu i s nožem v kabelce, pochybili, čeká je kázeňské řízení. 

Rodina čelí obžalobě kvůli týrání tety. Šest dní zraněnou ženu nechali bez pomoci

Invalidnímu důchodci Petru Novákovi, který loni v červnu po rok trvajícím týrání zbil svoji tetu tak, že na následky zemřela, hrozí až šestnáct let za mřížemi. Jeho matce a jejímu bratrovi, kteří žili společně v jedné domácnosti, pak trest za neposkytnutí pomoci. Podle obžaloby totiž přihlíželi týrání a zraněnou ženu šest dní nechali ležet ve spodním prádle na zemi přikrytou pouze špinavými dekami. Rozsudek si přitom všichni tři obžalovaní – Petr Novák, jeho matka a její bratr vyslechnou zítra.

Muž, který měl utýrat svoji tetu
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Zranění, jež jí způsobil synovec, byla přitom velmi vážná – žena měla zlomený nos, otok mozku a řadu pohmožděnin. Pomohla jí až záchranná služba, kterou do domu přivolala policie. Sousedi ženy totiž nahlásili její zmizení. Hlídka se proto vydala do bydliště ženy. V druhé místnosti ji našli ležící. Byla zraněná, podvyživená a dehydrovaná. Došlo u ní k podchlazení a přímému ohrožení života. I proto po měsíční hospitalizaci podle lékařů zemřela na následky poranění mozku.

Proč zraněné nepomohli ani sestra či bratr, částečně vysvětluje výpověď jednoho z nich. „To ona nás všechny trápila. Starali jsme se o ni. Ona hodně pila, dokázala pít rum po sklenicích. Měla slabé srdce, ale nechtěla se léčit. Týrala nás, my jsme jí nic nedělali,“ prohlásila u soudu Petrova sedmdesátiletá matka. To stejné tvrdil i Petr Novák, který pobírá poloviční invalidní důchod, užívá léky na nervy, předepsané v psychiatrické léčebně.