Nový kanál pro dětské programy spustí ČT nejpozději v příštím roce

Děti patří mezi nejdůležitější skupiny diváků České televize. Na zlínském filmovém festivalu to potvrdil generální ředitel Petr Dvořák. Plánovaný nový dětský kanál podle něj televize spustí možná už koncem letošního roku. O osud oblíbeného Večerníčku se tak jeho příznivci bát nemusejí, naopak se mohou těšit na spoustu dalších zajímavých pořadů pro nejmenší děti i školáky.

Večerníček a jeho pohádkové příběhy mezi malými diváky stále vítězí. Na sledovanosti mu neubral ani přesun z prvního na druhý program ČT. „Večerníček jsme na ČT2 doplnili pásmem dalších programů pro dětské diváky. Myslím si, že to funguje velmi dobře. Obavy, že přesunem Večerníček ztratí část svých diváků, se nenaplnily,“ řekl Dvořák.

V dětských divácích vidí Dvořák velký potenciál pro rozvoj České televize. „Pro děti od čtyř do devíti let je televize významná, později kolem třinácti o ni ale začínají ztrácet zájem a spíš je zajímá internet. Pro nás jako Českou televizi jsou nejdůležitější dvě skupiny – jednak malé děti a pak větší děti ve věku devět až třináct let,“ uvedl generální ředitel. Česká televize se jim chce věnovat nejen v rámci svého standardního vysílání, ale připravuje pro ně také samostatný kanál. „Rádi bychom ho spustili už koncem letošního roku, nejpozději někdy v průběhu příštího,“ slíbil Dvořák.

Generální ředitel ČT Petr Dvořák o chystaném dětském kanálu (zdroj: ČT24)

Chystají se nové pohádky plné hvězd

Česká televize patří mezi hlavní tuzemské tvůrce pořadů pro děti, nemohla tak chybět ani na zlínském Mezinárodním filmovém festivalu pro děti a mládež, kde tradičně pořádá Dětský den s ČT. Na festivalu mimo jiné představila pořad brněnského studia Záhady Toma Wizarda či dvě nejnovější pohádky – Mici Mutr a Tajemství staré bambitky, které u diváků o loňských Vánocích sklidily velký úspěch.

Už teď se diváci mohou těšit na další dvě nové pohádky z dílny brněnského televizního studia. Sněžný drak režiséra Eugena Sokolovského zpestří letošní Štědrý den, na příští rok pak režisér Jiří Strach natáčí komediální pohádku Šťastný smolař.

Vydáno pod