Kraj žádá vládu o stamiliony na nový brownfield

Ostrava - Moravskoslezský kraj chce vybudovat novou průmyslovou zónu pro velkého investora, který by zaměstnal stovky lidí. Má vzniknout na Karvinsku u dolu Barbora. Příprava areálu bude stát stovky milionů korun. Kraj proto požádal vládu o peníze, které ušetřil při budování zóny v Nošovicích.

Vysoká nezaměstnanost - to je hlavní důvod, proč se MS kraj rozhodl vybudovat další velkou průmyslovou zónu. Ty stávající totiž budou do tří let plné. „Zóna by neměla vzniknout na zeleném poli, tak jak bývalo v minulosti zvykem, ale chceme využít právě prostory, které v minulosti byly již postiženy průmyslovou výrobou,“ uvedl náměstek hejtmana MS kraje Marian Lebiedzik. Nejvhodnější lokalitu našel kraj na Karvinsku – u dolu Barbora.

Vykoupení pozemků by nemělo být problémem, patří skupině RPG a ta souhlasí. Kraj ale musí sehnat peníze. Vybudování zóny má stát zhruba miliardu korun. Kraj požádal vládu. „Kraj v rámci realizace průmyslové zony Nošovice ušetřil 740 milionů korun a tyto finanční prostředky již jednou vláda přiznala kraji,“ řekl náměstek hejtmana Marian Lebiedzik.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Otázkou je, jestli nová zóna přiláká investory. Zatím se jim do starých areálů po průmyslové nebo zemědělské výrobě příliš nechtělo. „Investoři do brownfieldu půjdou v případě, že plochy budou připravené pro jejich investici, proto je třeba napnout úsilí a najít prostředky,“ myslí si ředitelka Agentury pro regionální rozvoj Petra Chovanioková. Ukázkou toho, že to jde, je zóna v Třanovicích, která vznikla v místě zchátralého zemědělského družstva a kasáren. Začátky ale byly těžké, obec si musela vzít úvěr a první firmy přemlouvat. „Potom už, když byly tři nebo čtyři a vytvořili jsme podnikatelský inkubátor, tak už se hlásily firmy samy,“ prozradil starosta Třanovic Jan Tomiczek. V Třanovickém areálu dnes působí 35 firem, které zaměstnávají 450 lidí.