Ostrava na čtyři měsíce uzavře pro auta silnici mezi Frýdlantskými mosty a bývalým obchodním domem Ostravica

Ostrava - V centru Ostravy čekají řidiče dopravní komplikace. Zítra ráno město uzavře frekventovanou silnici mezi Frýdlantskými mosty a bývalým obchodním domem Ostravica. Chystá se totiž postavit tramvajové zastávky, které lidem umožní přijet až k Nové Karolině. To je právě vznikající městská čtvrť s obchody, byty a kancelářemi.

Za čtyři měsíce zde budou tramvajové zastávky. Lidé to od nich budou mít blíže nejen na Novou Karolinu, ale také na finanční úřad. Zastávky se vrátí tam, kde už před půl stoletím stály. Stavba ale zablokuje silnici. Dvousetmetrový úsek ulice 28.října bude neprůjezdný. Na řidiče čekají objížďky. „Na místě bude městská policie, která bude pomáhat i chodcům se zorientovat, i dopravní policie, která bude pomáhat řidičům, aby byl provoz plynulejší,“ uvedl náměstek primátora Ostravy Aleš Boháč. Nové zastávky budou stát uprostřed silnice. Tu obklopují domy, takže město nemůže prostor libovolně rozšířit. Zastávky přitom budou patřit k nejzatíženějším v Ostravě. Každou půl minutu na nich zastaví jedna tramvaj. V tom odborníci vidí možné komplikace. „Je to problém provozní, zastávka by měla být projížděna 120 tramvajovými spoji za hodinu. Zde může dojít ke zdržování tramvajové dopravy,“ obává se dopravní projektant Pavel Roháč.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Dopravní podnik si ale takové problémy nepřipouští. „Jsme přesvědčeni, že se tam cestující vejdou. Tato zastávka bude pro dvě soupravy, bezbariérová, jsme přesvědčeni, že bude vše v pořádku,“ tvrdí mluvčí Dopravního podniku Ostrava Miroslav Albrecht. Kromě nových zastávek město postaví také chodníky a zrekonstruuje silnici, kolejiště i inženýrské sítě. To vše má stát přes 80 milionů korun. 65 procent z této částky Ostrava uhradí z evropsklých peněz. Investice se podle města vyplatí, přestože nové zastávky budou od těch sousedních vzdálené ani ne tři sta metrů. „Pokud chceme, aby lidé jezdili MHD, potřebujeme ji dostat co nejblíže obchodnímu centru, kde budou bydlet lidé a chodit do kanceláře. Chceme, aby nemuseli nosit daleko nákup a nemuseli jezdit autem,“ argumentuje náměstek primátora Aleš Boháč.

Zítra ráno od čtyř hodin už řidiči přes uzavřený úsek neprojedou. V provozu bude pouze pro tramvaje. Auta se sem vrátí až 1.října. Kromě této uzavírky čekají řidiče v Ostravě v létě další čtyři velká dopravní omezení.