Pokrevní bratři obohatili repertoár brněnského Městského divadla

Brno - Úspěšný muzikál anglického písničkáře Williho Russella zamířil na prkna hudební scény brněnského Městského divadla. Komediální drama Pokrevní bratři nejen pobaví úsměvnými scénami, ale zároveň nabídne nadčasovou kritiku společnosti. Režii si vzal na starosti ředitel divadla Stanislav Moša, z herců se diváci mohou těšit například na Hanu Holišovou, Markétu Sedláčkovou, Aleše Slaninu, Jiřího Macha a mnohé další.

Chudá matka dvojčat se rozhodne svěřit jednoho z právě narozených synů bohaté ženě, která nemůže mít vlastní děti. „Ačkoli jsou chlapci Eddie a Mickey rozděleni už krátce po narození a diváci sledují jejich dospívání v různých sociálních podmínkách, osudy bratrů se neustále protínají a stanou se z nich nerozluční přátelé,“ uvedla dramaturgyně Klára Latzková.

„Je to nádherný muzikál, který jde pod kůži. Je o různých druzích lásky – o lásce milenecké, sourozenecké, mateřské, ale i o věcech, které prožíváme každodenně – o nedostatku práce, o sociální nouzi, o tom, že někteří lidé berou drogy a své problémy řeší agresí,“ řekl o Pokrevních bratrech režisér Stanislav Moša.

Muzikál Williho Russela se v Londýně hraje každý den už od roku 1988 a stále neztrácí diváky. „Je napsaný na bázi antických dramat. Tím, jak je prostý, je velmi současný,“ míní Moša. Na autorovi muzikálu režisér oceňuje především jeho schopnost vyprávět o vážných věcech s noblesním humorem. „Něco takového je velmi vzácné. A právě to mě na tomto muzikálu baví. Navíc pro to máme senzační ansábl a doufám, že si to užijí také diváci,“ věří režisér.

Stanislav Moša o muzikálu Pokrevní bratři (zdroj: ČT24)

Zpátky do dětských let

Herci si na jevišti projdou několika životními etapami postav. Na začátku jsou osmiletými kluky, diváci je poznají i jako patnáctileté puberťáky, kteří se později promění v plnoleté muže, nakonec se z nich stanou třicátníci.

„Mám doma syny, a to ve věku osm a dva roky, hodně jsem je studoval. Když třeba malý Matyáš odmlouval a byl zpupný, tak jsem od něj odkoukával gesta a jakým způsobem řeší situaci. Takovou scénu tam zrovna hrajeme,“ říká Jiří Mach, představitel Eddieho.

V roli matky alternují Hana Holišová a Markéta Sedláčková. O úlohy bratrů se dělí Aleš Slanina s Dušanem Vitázkem a Lukáš Janota s Jiřím Machem. V roli vypravěče se představí Stanislav Slovák nebo Lukáš Vlček.

  • Muzikál Pokrevní bratři zdroj: ČT Brno
  • Muzikál Pokrevní bratři zdroj: ČT Brno

Muzikál Pokrevní bratři napsal Russel v roce 1983. V londýnském West Endu, čtvrti zaslíbené muzikálům, se hraje nepřetržitě od roku 1988. Pokrevní bratry zná muzikálové publikum také na dalších světových jevištích. V Česku hru uváděla divadla v Praze, Liberci, Plzni, Pardubicích, Uherském Hradišti a Olomouci.

Muzikál Pokrevní bratři pochází z pera anglického dramatika a písničkáře Williho Russella. Vypráví příběh rozdělených dvojčat Eduarda a Mickeyho, kteří od narození žili v odlišném prostředí – jeden jako syn služky, druhého vychovává zámožná rodina. Přesto se jejich životy neustále prolínají. Celým dějem provází osoba Vypravěče, který vstupuje do různých postav, jež se v životě dvojčat objevují.

Muzikál okouzluje diváky po celém světě především svou čistotou, jednoduchostí a průzračnou křehkostí. Ačkoliv se jedná o sociálně-kritické téma, jsou Pokrevní bratři zároveň i úsměvnou historkou o dospívání, prvních láskách, problémech s rodiči a dětských hrách.