Ostrava se obnovy Farské zahrady asi nedočká

Ostrava - Projekt za 20 milionů korun na obnovu Farské zahrady v centru Ostravy zřejmě po 12 letech příprav skončí v koši. Nejsou peníze ani vyřešené majetkové vztahy k pozemkům. Radní sice tvrdí, že projekt budoucnost má. Jeho autor, architekt Jan Teisler, už ale ztratil veškeré naděje.

Měla tu být Zahrada andělů, fontány, jezírka, kaskádové terasy. Protiklad rušné Stodolní ulice a Masarykova náměstí. „Ostrava nemá takové zázemí, kde by prostě člověk našel klid, že by slyšel vodu, že by slyšel ptáky a že by taky cítil vůni,“ říká akademický architekt Jan Teisler.

Je tu také nejstarší památka v Ostravě - padesát metrů dlouhé zbytky městských hradeb ze 14. století. „Já si přeji, aby Farská zahrada někdy v budoucnu byla, to by bylo úžasné místo pro Ostravany,“ tvrdí starosta Moravské Ostravy a Přívozu Jiří Havlíček. Brzdou jsou podle starosty majetkové vztahy k pozemkům. Ty by musel obvod získat. Rozhodující část patří Sdružení Telepace a městu.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Telepace se zahradou v blízké době zabývat nebude a město tvrdí, že o projektu nic neví. Studenti uměleckých škol přitom už pro zahradu vytvářejí kovové plastiky. Dvě z nich jsou na Masarykově náměstí. Zbývající plastiky je možno vidět v parku kunínského zámku, kde našly dočasný azyl.