Svůj svátek dnes slavily i děti v nemocnicích

Ostrava - Dnešek patří dětem. Prvního června se v řadě zemí po celém světě slaví den dětí. Probíhají proto nejrůznější zábavní a sportovní akce. Svůj svátek ale slaví i děti v dětských domovech nebo ty, které musí kvůli zranění nebo nemoci ležet v nemocnici.

Žabky, pejsci nebo barevné míčky. Všechno ručně šité. Seniorky z Domova Sluníčko na hračkách pracovaly dva měsíce. Teď se z nich radují ti nejmenší – děti z dětského centra Domeček. „Senioři jsou úplně nadšeni. Dali do toho srdíčko a jsou z toho naměko, je to na nich vidět,“ říká ředitelka domova pro seniory Hana Ježková.

Děti z centra, které z nejrůznějších důvodů nemůžou vychovávat jejich rodiče, seniory navštěvují často a znají se s nimi. I ony pro ně vyrobily drobné dárečky. „Mně se na takových akcích líbí nejvíce to předávání z generace na generaci, protože to není radost jenom pro ty děti,“ myslí si ředitel Dětského centra Domeček Zdeněk Novotný.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Svůj svátek si užily i děti hospitalizované v ostravské Městské nemocnici. Navštívit je přišli bronzoví medailisté z letošního mistrovství světa v ledním hokeji – brankáři Jakub Štěpánek a Petr Mrázek. Vidět na vlastní oči bronzovou medaili a ještě dostat na památku kartičku s podpisem. Malí pacienti, které na nemocniční lůžko upoutal úraz nebo třeba zánět slepého střeva, se dneska nenudili. „Šáhla jsem si na medaili, prostě zážitek, super,“ sdělovala své pocity malá pacientka Adriana Kočková.

Mezinárodní den dětí se slaví už 62 let. Na celém světě se týká bezmála dvou miliard dětí.