Okolí kurovické tvrze se vrátilo do středověku

Kurovice - Šermíři, kejklíři, doboví tanečníci i řemeslníci zpestřili Historické dny v Kurovicích na Kroměřížsku. Návštěvníci navíc mohou po celý víkend nahlédnout do jindy nepřístupné středověké tvrze ze 13. století. Jedno z architektonicky nejvýznamnějších sídel nižší šlechty na Moravě postupně prochází rekonstrukcí nezbytnou k tomu, aby se zde mohly lidem opět otevřít dveře.

Do rekonstrukce tvrze se pustila skupina dobrovolníků – mezi nimi historičtí šermíři a další milovníci historie. Často přijíždějí i z daleka. „Tvrz je v soukromých rukou a stará se o ni občanské sdružení Tvrz Kurovice. Za několik posledních let se podařilo výrazně pohnout se statickým zabezpečením, dokončily se výstavní prostory v muzeu a otevřela pokladna,“ řekl předseda sdružení Martin Malina.

Bojovníci, řemeslníci, kejklíři i vznešené dámy prošli ráno celou vesnicí a zvali diváky k jedinečné návštěvě tvrze. Sobotní program ozdobil druhý ročník soutěže šermířských choreografií.

Historické dny v Kurovicích na Kroměřížsku (zdroj: ČT24)

„Jsme malinkatá obec, máme pouze kolem 250 obyvatel. Můžeme být pyšní na to, že naše historie je tak bohatá a že se nám daří ji takhle krásně prezentovat,“ uvedla starostka Kurovic Lenka Koutná (ODS).

Občanské sdružení Tvrz Kurovice pořádá víkendové brigády, pomáhá kdokoliv má čas a chuť. Také výtěžek ze vstupného víkendových Historických dnů pořadatelé ihned investují do dalších potřebných prací. Představa, že se ji podaří opravit celou a zpřístupnit ji celoročně, zůstává ale ještě hodně vzdálená.