Brno a Zlín se připravují na deregulaci nájemného

Brno - Nájemné i přes 100 korun za metr čtvereční mohou zaplatit obyvatelé některých městských částí v Brně od ledna příštího roku, kdy končí regulace nájemného. Realitní makléři jsou zahlceni stovkami žádostí o směnu bytů. Trhy se daly do pohybu loni na podzim, kdy městská část Brno-sever informovala nájemníky, že cena za jeden metr čtvereční bude 110 korun.


Zobrazit místo Deregulace nájemného v okresních městech JMK a ZLK na větší mapě

„Zájem o výměnu v Brně je obrovský,“ potvrdila České televizi realitní makléřka Hana Čermáková, která se na směny bytů specializuje. „Zájem je zejména o malé byty, 90 procent lidí chce měnit velký byt za menší.“

Zatímco první vlna zájmu přišla od obyvatel městské části Brno-sever, postupně se přidávají i obyvatelé dalších městských částí. Lidé se snaží zbavit zejména bytů nad 100 metrů čtverečních. Malých bytů ale není zdaleka tolik, aby bylo možné všechny požadované výměny uskutečnit.

Výměny se týkají zejména těch městských částí, kde je známá cílová částka na výši nájmu. Ta se přitom výrazně liší. Například v městské části Kohoutovice lidé platí za metr čtvereční 50 korun. Strop přitom radnice stanovila na 90 korun za metr čtvereční. Na rozdíl od Brna-severu ale obyvatele vedení městské části neinformovalo, že by chtělo od ledna 2013 nájem na tuto částku zvýšit. Bytový odbor tam proto neregistruje zvýšený zájem o směnu bytů.

Ve Slatině chce radnice lidem se směnou pomoci

Radnice v brněnské městské části Slatina chce nájemníkům obecních bytů pomoci s jejich výměnou. Když vyplní na webu spravovaném radnicí ve formuláři údaje o svém bytu, budou moci vyhledávat v dalších nabídkách. Cílem je pomoci lidem najít bez spekulanta větší, nebo naopak menší obecní byt, řekl starosta Jiří Ides (ČSSD).

Radnice tak reaguje na situaci, kdy se stále víc dřív bezproblémových nájemníků dostává do prodlev s placením. Podle místostarosty Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) je to mnohdy tím, že lidé onemocní a přijdou o práci. Do velkých potíží se podle něj dostávají i senioři, pokud jeden z dvojice zemře. Druhý má najednou z jednoho důchodu obtíže vyjít s penězi.

Podobný program výměny bytů před časem zavedli v městské části Brno-střed. Podle místostarosty Pavla Sázavského (ČSSD) radnice za dobu jeho existence zprostředkovala desítky výměn.

„Jsem příznivcem toho, aby když člověk zestárne, mohl bez problémů dožít v prostředí, na které je zvyklý,“ uvedl místostarosta. Deregulace však podle něj může mnohé seniory přivést do sociální tísně. Je proto prý lepší, když mohou zůstat alespoň ve čtvrti, která je jejich domovem. Směna navíc může přijít vhod mladé rodině hledající naopak větší byt.

Nová pravidla mají podle místostarosty přispět i ke zkvalitnění bytového fondu. Vybrané byty bude radnice nabízet s plánem oprav, které tam nájemník může za své peníze uskutečnit. Vynaložené částky mu pak radnice odpustí na nájemném.

V ostatních městech kraje už regulace skončila

Lidé, kteří se obávají vyššího nájemného po ukončení regulace v lednu 2012, se mohou svůj byt pokusit vyměnit za menší. Jinou možností je přestěhovat se do města, kde už deregulace skončila. Nájmy tam jsou nižší než v Brně. Nejvíce za metr čtvereční, mimo krajská města, zaplatí lidé ve Znojmě – 60 korun. Nikde se ale nájemné po deregulaci nedostane pod částku 50 korun za metr čtvereční.

Vydáno pod