Benefiční pocta Rachůnkovi vynesla přes tři miliony

Staré Město – Třetí ročník Slovácké benefice se uskutečnil s cílem uctít památku tragicky zesnulého hokejového reprezentanta Karla Rachůnka. Součástí akce bylo také fotbalové utkání mezi výběrem hokejistů a fotbalistů se Slavojem Houslice. Půlnoční dobročinná dražba v Redutě v Uherském Hradišti vytkla tečku za benefiční vzpomínkou, která nakonec vynesla tři miliony a sedm tisíc korun.

Na pódiu se objevil dres Jaromíra Jágra se speciálním věnováním Slovácké benefici či dres a brusle Josefa Vašíčka, který zahynul loni v září při leteckém neštěstí v Jaroslavli stejně jako Rachůnek a Jan Marek. Ve finále se dražil reprezentační dres Karla Rachůnka. „O závěrečnou čtyřku se strhl velký boj a výsledné částky vyletěly nad tři sta tisíc. Rachůnkův dres byl vydražen dokonce za půl milionu korun,“ uvedl jeden z organizátorů akce Aleš Mazúrek. Při předávání cenných věcí celý sál povstal.

Celou akci uspořádal kamarád Karla Rachůnka Jakub Kovář. „Moc vám všem děkuji. Díky, že jste přijeli a dokázali, že Karel a kluci byli skutečně velcí lidé. Ta částka je neuvěřitelná. Doufám, že z nás má Karel tam nahoře radost. Tady dole je s námi pořád,“ loučil se s tleskajícím sálem dojatý Kovář.

Poctu kamarádovi přijel složit těsně před cestou na Euro i fotbalista Michal Kadlec, který přivezl šek na 10 tisíc eur (čtvrt milionu korun) z německé aukce dresu Lionela Messiho. Před utkáním jej předal Domovu pro zdravotně postižené na Velehradě. „Karel vloni vydražil můj dres a měli jsme možnost se spolu seznámit blíže. Jsem rád, že mu mohu dluh splatit aspoň částečně tímto způsobem,“ uvedl Kadlec.

Herec David Novotný skóruje nůžkami (zdroj: ČT24)
Herec David Novotný v dresu Slavoje Houslice
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Fotbalové utkání v rámci Slovácké benefice mezi Rachna týmem a Slavojem Houslice ve Starém Městě skončilo remízou 10:10. Zápasu přihlíželo 3600 diváků. Výtěžek ze vstupného půjde na podporu fotbalové mládeže v okrese Uherské Hradiště. Slavnostní výkop patřil čtyřletému synovi Karla Rachůnka Matějovi, který na závěr zápasu střílel i penalty. Všichni hráči Rachna týmu nastoupili v dresech se společným číslem 4, které nosil Karel Rachůnek. Pod ním měli měli menší čísla 15, 63 a 38 na počest dalších hokejistů Jana Marka, Josefa Vašíčka a Pavola Demitry, kteří rovněž tragicky zahynuli loni v září při havárii letadla v Jaroslavli. Slovácké benefice se zúčastnily manželky všech tří českých hokejistů i Demitrova žena. V týmu Slavoje Houslice z televizního seriálu Okresní přebor nastoupil na deset minut i herec Ondřej Vetchý. „Měl jsem sice hodně povinností v Praze, přesto jsem chtěl alespoň touto formou uctít Karla Rachůnka,“ řekl.

Vydáno pod