Příbývá stížností na výsledky maturit, tentokrát z češtiny

Ostrava - Další stížnosti na státní maturity. Tentokrát na písemný test z češtiny. Maturantům i češtinářům vadí, jak byl hodnocen. Řada jedničkářů totiž za svou slohovou práci dostala trojky či čtyřky. Někteří dokonce propadli. Podle některých pedagogů jim ublížilo neprofesionální hodnocení těch, kteří práce opravovali. Letos je vybíral a školil sám Cermat.

Matěj a Jakub, dva jedničkáři. Dneska si šli pro vysvědčení. U maturity byli téměř stoprocentní. Výjimkou byla slohová práce z češtiny – jeden ji napsal dobře, druhý dostatečně. „Jsem nevěděl, jestli se mám začít smát, začít brečet, nebo se radovat, že jsem ji vůbec udělal,“ svěřil se maturant Matěj Benda. V šoku jsou i češtináři. O kvalitě slohových prací poprvé rozhodoval speciálně proškolený tým hodnotitelů, které vybral sám Cermat. A výsledek: premianti, kteří psali slohově těžší úvahu, pohořeli. Průměrní studenti, kteří popisovali výrobu palačinky, naopak zazářili. Učitel češtiny Ladislav Vasevič mluví o neprofesionalitě ze strany hodnotitelů. „Tvůrčí invence toho, kdo píše úvahu a toho, co musí napsat postup pracovního úkonu, je nesrovnatelná,“ říká.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Žáci se ani nedozvědí, co přesně měli v práci špatně. V záznamu o hodnocení totiž chybí komentář hodnotitele. Maturanti tak kvalitu své práce hádali pouze podle počtu bodů. Vzniká jim tak i problém s odvoláním. Opravené práce v ruce nemají a nízkými body můžou argumentovat jen stěží. Na posudky učitelů ale není čas, odvolání musí žáci poslat do osmi dnů od získání výsledků.

Vydáno pod