Štáb National Geographic přijel do Brna natočit mravčíka skalního

Brno - Mravčík skalní - nenápadný pavouk podobný mravencům se stane hlavním hrdinou natáčení štábu National Geographic v Brně. Strategii pavouka, který se maskuje jako mravenec, popsal arachnolog Stano Pekár z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Výsledky svého výzkumu publikoval už dříve v prestižním časopise American Naturalist a dostal se s ním i na stránky Science.

Kdyby ostatní mravenci zjistili, že jde ve skutečnosti o pavouka, zabili by ho. Jeho obranné chování natočil Stano Pekár už několikrát na svou příruční kameru.

Mravčík skalní - archiv Stano Pekára (zdroj: ČT24)

„Okamžik útoku, kousnutí se odehraje tak rychle, že to lidské oko nepostřehne. Záběr proto musíme mnohonásobně zpomalit,“ říká režisér John Cullum. K vybavení filmařů proto patří vysokofrekvenční kamera nazvaná Phantom. Je schopna zachytit až 1500 snímků za vteřinu.

Tentýž pokus natáčela v Brně před osmi lety televize BBC. Tenkrát neúspěšně. Ani filmaři z National Geographic dnes neměli štěstí. Štáb ale má dost času – v Brně zůstane celý týden.

Stano Pekár patří mezi přední české a slovenské arachnology. Pavouky studuje třicet let. Za tu dobu publikoval přes sto dvacet odborných prací.

Arachnolog Stano Pekár o chování mravčíka (zdroj: ČT24)