V Brně pohřbí Václava Klause. V divadelní premiéře

Brno - Otázce politického a společenského vlivu Václava Klause na charakter české společnosti je určeno další představení Divadla Feste. Jedná se už o jedenáctý díl dramaturgické linie Identita. V tom předchozím se věnovalo fenoménu evropského ultrapravicového extremismu (A. Breivik).

„Requiem v Chrámu svatého Víta v Praze v pravé poledne dnes vyvrcholí státní smutek k uctění památky prezidenta Václava Klause. Na poslední rozloučení s ním míří do Prahy významní hosté z celého světa. Česká televize zahajuje mimořádné vysílání. Vítejte na Jedničce a zpravodajské Čtyřiadvacítce.“

Autoři divadelní inscenace zasadili pohřeb Václava Klause do přímého televizního přenosu.

„Jsme konfrontováni s tím, co Václav Klaus vykonal za dobu 10 prezidentských let i za léta předchozí. Bilancujeme, co všechno udělal, a jakým způsobem ovlivnil českou společnost do dnešní podoby. V inscenaci vystupují postavy současné, kterými se Václav Klaus obklopuje, i minulé, kterými se obklopoval,“ popisuje inscenaci režisér Jiří Honzírek.

„Před Karlovým mostem se z Křížovnické ulice do mohutného smutečního procesí zařadilo tři sta osmdesát šest luxusních offroadů s prominentními značkami z celé republiky v čele se závodním kamiónem zpěváka Daniela Landy.“

Autorem představení je Roman Sikora. Tento text jako bilancování prezidentského období Václava Klause začal psát před rokem. Idea zasadit celou inscenaci do přímého přenosu veřejnoprávní televize z pohřbu prezidenta vznikla na konci loňského roku po úmrtí předchozího prezidenta Václava Havla.

Pořadatelé pohřbu Václava Klause na konec inscenace „nenápadně“ zmizí a nechají po sobě dluhy. „Někdo“ dokonce ukradne Klausovu rakev a i s jeho ostatky ji draží na eBay.  Divadelní hra naráží i na Klausovu kritiku Evropské unie. Pořadatelé záměrně nepozvou na pohřeb evropské politiky s tím, že nestojí o to, aby se pohřbu účastnila třeba Merkelová.

Divadlo Feste uvádí hru Pohřbívání (zdroj: ČT24)
Vydáno pod