Obyvatelé Bruntálu žádají obchvat města

Bruntál - Na ministerstvo dopravy míří z Bruntálu petice. Tamní obyvatelé v ní žádají, aby ministerstvo znovu přidalo do plánů jihovýchodní obchvat města. Jeho středem totiž denně projíždějí tisíce aut.

Hluk, prach a neprůjezdnost města. Na to si stěžují obyvatelé Bruntálu. Jeho středem totiž vede hlavní tah z Krnova na Olomouc. Více než 1600 lidí proto podepsalo petici. Tu zorganizovali bruntálští radní a žádají v ní výstavbu jihovýchodního obchvatu města. „Pod podpisové archy se podepsala téměř desetina obyvatel Bruntálu, což považujeme za velice slušný vzorek a za naprosto jednoznačné vyjádření přání obyvatel města,“ uvedl mluvčí MěÚ Bruntál Jiří Ondrášek. Teď petici poveze starosta Bruntálu do Prahy. Doufá, že s její pomocí přesvědčí ministerské úředníky a ti změní rozhodnutí z loňského roku, kterým stavbu obchvatu zastavili. Město přitom nutně potřebuje zbavit se v centru hlavně kamionů. „Máme zmapováno, že přes komunikaci I/45 a I/11 je týdně realizováno více než 40 000 přejezdů,“ tvrdí starosta Bruntálu Petr Rys.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Radní mají kromě petice i další argument – stavba obchvatu byla plánovaná a Bruntál má už čtyři roky platné územní rozhodnutí. „Protože v minulých letech bylo vynaloženo několik milionů korun na přípravu dokumentace pro územní rozhodnutí, tak samozřejmě veškerá práce, pokud by se toto projektování zastavilo, by byla zmařena,“ dodává starosta Petr Rys. Petiční archy předá starosta města na ministerstvu dopravy už tento čtvrtek.