Zavolal si „želvu“, ale domů živý nedojel

Praha - Taxík pro řidiče s alkoholem v krvi je česká specialita. Když si řidič dá skleničku nebo spíš víc a nechce riskovat, tak si zavolá odvoz pro sebe i svůj vůz. Následující případ ale nabourává představu, že je to vždy ta nejbezpečnější cesta. Dokládá to příběh Michala Třísky, který se napil, zavolal si „želvu“, ale domů živý nedojel - auto, kterého ho vezlo domů, havarovalo, zemřel on i náhradní řidič. Firma Modrý anděl, která odvoz zajišťovala, však dnes tvrdí, že svou smrt i smrt řidiče zavinil sám a nehodlá se s pozůstalými dohodnout na odškodnění.

Před dvěma lety, v úterý 13. října 2009, byl Michal Tříska až do půlnoci v práci. Vlastnil restauraci na Praze 2, a protože si za barem občas rád dal pivo, rozhodl se objednat Modrého anděla, společnost, která v té době lákala zákazníky na plakát hlásající „Máte promile? Dopravím Vás i auto do cíle“. Michal Tříska nechtěl riskovat, že opilý nabourá, a náhradního řidiče si od společnosti objednal. Jejich auto však mělo po cestě závažnou nehodu, kterou oba muži nepřežili.

Z centra Prahy, kde pan Tříska pracoval, to měl domů pouhých osm kilometrů. Do čtvrti Stodůlky už ale nedojel. V polovině trasy, na rovném úseku v ulici Radlická, řidič nezvládl řízení a narazil do lampy. Když pak hasiči našli auto obtočené okolo sloupu veřejného osvětlení, překvapilo je zejména místo nehody. Považovali tento úsek za přehledný a téměř bezpečný.

V autě nezemřel jen Michal Tříska, ale i řidič, který ho vezl. Majitel společnosti Modrý anděl Robert Faltýnek tehdy do médií vyjadřoval příbuzným obou mrtvých mužů soustrast. A paní Třískové i sám volal. Jenže to bylo naposledy, kdy se Modrý anděl k autonehodě hlásil.

Žaloba na společnost Modrý anděl

Paní Třísková společně se svým advokátem se tak rozhodli společnost žalovat. Částku, kterou paní Třísková po Modrém andělu chce pro sebe a pro osmiletého syna za smrt svého manžela jsou dva miliony korun. Ve chvíli, kdy jde o peníze, najednou společnost Modrý anděl upouští od své image nebeských strážců a začíná se vymlouvat na to, že ona nevykonává, ale pouze zprostředkovává dopravní služby, tedy že jen provozuje radiodispečink. Odpovědnost za nehodu tak hází na dopravce, v tomto případě na společnost Wotawa Crystal, se kterou však nebyl pan Tříska v žádném smluvním vztahu, takže podle zákona žalovat ji nelze.

Smrt v autě řízeném řidičem taxislužby (zdroj: ČT24)

Výpověď právničky společnosti

Majitel Modrého anděla nejprve Reportéry ČT odkázal na e-mailovou adresu, poté je sama kontaktovala právnička společnosti. Ta uvedla, že zákazníci mají možnost informovat se na webových stránkách. Tuto povinnost však zákazník nemá - že společnost dopravu pouze zprostředkovává, by mělo být jasné již z reklamního sdělení. V době, kdy se Reportéři ČT začali kauzou zabývat, změnila firma Modrý anděl úvodní slova na telefonní lince. Dnes už se sice každý zákazník na telefonní lince dozví, že Modrý anděl je „zprostředkovatel“, ale otázkou je, co si pod tím volající, zpravidla pod vlivem alkoholu, představí. Díky tomuto novému slovíčku by tak Modrý anděl pro příště mohl být z obliga, pokud jeho smluvní dopravce s někým havaruje.

Na otázku, zda společnost Modrý anděl může garantovat kvalitu řidičů, právnička společnosti odpověděla: „Zcela garantovat kvalitu řidičů samozřejmě nelze z jednoho prostého důvodu, pořád je to jenom smluvní partner. Garantovat může kvalitu sám řidič, který odváží, jako osoba samostatně výdělečně činná, nebo potom samozřejmě zaměstnavatel těch samotných řidičů.“

Modrý anděl
Zdroj: ČT24

Odborný posudek vozidla

Za nehodu tak podle ní může sám pan Tříska, kvůli špatnému technickému stavu jeho vozidla. Vypracovaný odborný posudek však žádné závady, které by mohly mít přímou souvislost s nehodou, neprokázal. Stejně tak nepřesvědčivé byly i soudní výpovědi dalších řidičů, kteří pro Modrého anděla jezdili. Podle jejich slov si pana Třísku pamatovali, že často řidičům „sahal do řízení“, nebyli však schopni popsat jeho vozidlo ani samotého pana Třísku.

Nehodou rodina Třískových ztratila milujícího otce a manžela. Zda se rodina dočká alespoň finanční satisfakce, rozhodne další přelíčení soudu 14. června.

Vydáno pod