Fléda může fungovat dál. Rada města změnila vyhlášku

Brno – Rada města Brna v čele s Romanem Onderkou dnes na zasedání vyňala z návrhu vyhlášky, která omezovala provoz zahrádek či hudebních klubů, ulici Štefánikovu. Vyhláška se tedy přestala týkat i hudebního klubu Fléda, jemuž kvůli ní hrozil zánik. Ještě před zasedáním Rady převzal primátor Roman Onderka z rukou provozovatelů petici za záchranu Flédy. Konečnou podobu vyhlášky ještě musí schválit zastupitelstvo 19. června.

Fanoušci brněnské Flédy získali na svou stranu silného spojence. „Nedovedu si představit, že by z Brna Fléda zmizela,“ řekl po převzetí listiny s podpisy brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). A na jeho stranu se postavila celá městská rada. Zatímco na Flédě byl dnes důvod ke slavení, královopolská radnice se zatím zdržela komentářů. „My o tom oficiálně nevíme, nebudeme to proto komentovat,“ řekla České televizi mluvčí tamní radnice Olga Pelcová.

O omezení provozu klubu začali už dříve usilovat zastupitelé brněnské městské části Královo Pole. Jako důvod uváděli stížnosti obyvatel na hluk. „Na Flédu je v poslední době směřována celá řada stížností a petic občanů. Poslední petice na radnici dorazila v únoru tohoto roku,“ uvedla už dříve mluvčí městské části Olga Pelcová. Celkem si ovšem stěžovalo pouze šestnáct lidí. Zastupitelé městské části Královo Pole přesto schválili vyhlášku, která nařizuje zahrádkám a podnikům s veřejnou projekcí hudby omezit provoz a zavřít nejpozději ve 22 hodin. Nařízení, které Rada města změnila, se ovšem na Štefánikově ulici týkalo pouze domů s popisným číslem 18 až 28.

Vyhláška tak mohla znamenat konec klubu Fléda, který Brňané navštěvovali už před více než sto lety a který si za roky fungování vydobyl dobrou pověst v Česku i zahraničí. Provozovatelé se snažili podnik zachránit a postupně prostor odhlučnit. To je ale náročné na organizaci, protože dělníci pracují, i když provoz Flédy není omezen. Provozovatelé klubu si totiž nemohli dovolit zavřít, neboť mají nabitý program na měsíce dopředu. Odhlučnění zdí je bude stát až tři miliony korun. Klub se snaží udržovat i pořádek, aby nezadal důvody obyvatel ke stížnostem. „O úklid ulice před Flédou se po koncertech stará najatá úklidová firma a chování návštěvníků usměrňuje ochranka,“ popsal opatření provozovatel klubu Fléda Lukáš Stara. Ani to však zastupitele nepřesvědčilo, aby ustoupili od svého záměru.

Za Flédu se postavily tisíce lidí

Příznivci klubu předali už na začátku května petici na podporu Flédy brněnským radním. Pod ni se podepsalo téměř dvacet tisíc lidí z celé republiky. Mezi nimi byla i zvučná jména české hudební scény. Podporu klubu tak vyjádřili například David Koller ze skupiny Lucie, Roman Holý z Monkey Business či herec a zpěvák Jiří Macháček. Protestující mimo jiné upozorňovali na diskriminační povahu vyhlášky, která se vztahovala pouze na některé podniky. „Zavedení vyhlášky neřeší problém s hlučností, ale fakticky způsobí zánik významného hudebního klubu. Není jasné, co je cílem královopolských radní – chtějí klub zlikvidovat? Nebo si přejí, aby fungoval a nerušil okolní obyvatelstvo?“ řekl dříve mluvčí iniciativy Brno kulturní Petr Jan Kryštof.

Petici převzal primátor města Brna Roman Onderka (ČSSD). Ten Flédě vyjádřil podporu. „Osobně si nedokážu představit, že by toto zařízení vymizelo z mapy města Brna,“ řekl Onderka. Připravena byla i pro prvního náměstka primátora Robert Kotzian (ODS) a členy Zastupitelstva města Brna z jednotlivých politických stran. „Spolu s petičními archy bude předán i průvodní dopis, v němž předkládáme naše důvody a žádáme jednotlivé představitele politických stran, aby novelizaci vyhlášky nepřijali,“ uvedla Andrea Vojtěchovská z klubu Fléda. Petici obdržel i starosta Králova Pole Roman Vykoukal (ČSSD). Za klub se už dříve postavili někteří brněnští politici. „Je potřeba hledat rozumné řešení, a nikoliv striktní opatření nebo zavírat klub. Nemáme jistotu, co je její příčinou. Proto vyhlášku nepodpořím, spíše jsem nakloněný dotaci ze strany města a městské části, aby klub mohl fungovat dál,“ uvedl dříve Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). Členové Rady se nakonec rozhodli vyškrtnout ulici Štefánikovu, na které Fléda sídlí, z vyhlášky omezující provoz po desáté hodině. Na Zastupitelstvo města Brna, které se koná 19. června, tak návrh vyhlášky půjde už bez této ulice. Přesto musí tuto podobu vyhlášky Zastupitelstvo schválit, takže na konečný výsledek si musí provozovatelé Flédy dva týdny počkat.

Primátor Onderka mluví o svém stanovisku k vyhlášce (zdroj: ČT24)

Petici za záchranu nedávno podpořili i držitelé prestižního ocenění Oscar za hudbu k filmu Once Markéta Irglová a Glen Hansard.

Video, které natočili Irglová a Hansard, je k vidění zde: http://fledavohrozeni.blogspot.cz/