Solární panely stále častěji lákají zloděje

Kroměřížsko - Nedělní krádež 90 solárních panelů z elektrárny v obci Morkovice-Slížany na Kroměřížsku nebyla ničím neobvyklým, podobných krádeží eviduje policie ročně desítky. Tentokrát pachatel způsobil škodu asi 900 tisíc korun, celkové škody ale jdou do miliónů.

Ukrást panel je otázka okamžiku, průměrně zručný člověk jednoduše odšroubuje panel a odnese ho. Na krádež panelů na Kroměřížsku musely stačit 2 hodiny. I proto jsou banky při vyřizování úvěrů na stavby solární elektrárny ostražité.

„Z banky byli vysláni pověření pracovníci. Ti kontrolovali, zda je solární park oplocen a zda je tam instalovaný nějaký kamerový systém s napojením na bezpečnostní agenturu,“ popisuje své zkušenosti majitel solární elektrárny Marek Novotný. Zloději si proto vybírají elektrárny na odlehlejších místech, ke kterým se hlídací služba dostane až po nějaké chvíli.

Podle zástupců fotovoltaických elektráren se jedná o krádeže na objednávku. „Mohou sloužit k obchodování a k nabídce firmám, které staví elektrárny nebo obchodují s panely. Je možné, že tam panely skončí,“ myslí si člen České fotovoltaické asociace Petr Maule.

Majitelé se krádežím brání nejrůznějšími způsoby – od hlídacích kamer přes nejrůznější zabezpečovací zařízení až po registraci na internetu. Na webových stránkách http://www.panelregister.cz je zveřejněna databáze fotovoltaických elektráren na území ČR, která představuje Centrální registr solárních panelů. Databáze obsahuje sériová čísla solárních panelů. Pokud někdo získá nabídku na „výhodnou“ koupi panelu, může si v databázi ověřit, jestli se nejedná o kradené zařízení. Odcizené panely se pak stávají neprodejnými, protože lze údaje velmi rychle a jednoduše dohledat a ověřit, komu konkrétní solární panely patří.

Policejní zprávy pravidelně obsahují informace o krádežích fotovoltaických panelů

Znojemsko 20. března 2012
Na přelomu prosince 2010 a ledna 2011 vnikl do areálu fotovoltaické elektrárny u obce Velký Karlov neznámý zloděj. Postupně demontoval a odcizil dvanáct solárních panelů. Způsobil tím majiteli škodu tři sta tisíc korun. V těchto dnech se nám podařilo případ objasnit. Zjistili jsme, že důvodně podezřelým je pětadvacetiletý muž ze Znojemska. Za tuto krádež mu podle trestního zákoníku hrozí odnětí svobody na jeden rok až pět let.

Kroměřížsko 2009
Na koupališti v obci Rusava neznámý pachatel vnikl do areálu nezajištěným zadním vjezdem. Z ocelové konstrukce demontoval a odcizil dvacet jedna plochých kapalinových slunečních kolektorů. Neznámý tyto kolektory demontoval ve výšce přibližně dvou metrů. Odstříhal přívodní kapalinové potrubí, v důsledku čehož ze systému vytekla provozní nemrznoucí kapalina v objemu tří set litrů. Obci Rusava byla krádeží solárních panelů a poškozením kapalinového systému způsobena škoda nejméně čtyři sta padesát tisíc korun.

Kroměřížsko 9. února 2011
Během předchozích dní se neznámý pachatel vloupal do areálu bývalého zemědělského družstva na Holešovsku. Jde o samostatně stojící objekt, ve kterém se nyní nachází solární elektrárna. Zloděj odcizil šest kusů solárních panelů. Celková škoda, kterou pachatel svým jednáním způsobil, se vyšplhala na 91 tisíc korun.

Kroměřížsko 6. září 2011
Přes víkend se neznámý pachatel zaměřil na kroměřížskou společnost zabývající se využíváním sluneční energie. Z kovové konstrukce ukradl osm solárních panelů, u kterých pracovníci prováděli testy výkonnosti. Společně s panely zloděj odcizil také měděný kabel o délce 15 metrů. Škoda, kterou svým jednáním způsobil, byla vyčíslena na částku šedesát tisíc korun.

Brno-venkov 15. března 2012
Ve Vohančicích vandal poničil celkem třináct solárních panelů tamní fotovoltaické elektrárny. Majitel vyčíslil škodu na nejméně dvě stě tisíc korun.

Znojemsko 4. ledna 2011
Majiteli solární elektrárny u obce Velký Karlov někdo odcizil část zařízení. Demontoval a odcizil celkem dvanáct kusů fotovoltaických panelů. Způsobil tím škodu tři sta tisíc korun.

Blanensko
Do zemědělské budovy v obci Pamětice se vloupal nezjištěný pachatel. Ze sýpky odcizil dvě bedny solárních panelů a jednu bednu oleje. Celkem tak majitel přišel o čtyři solární panely a zloděj mu způsobil škodu asi za 92 tisíc korun.

Zdroj: Policie ČR