Kunštátem zavonělo lipové dřevo. Vznikají sochy na sympozium

Kunštát – Tři králové či vodník jsou některé z dřevěných soch, které tento týden vznikají pod rukama šesti řezbářů. Budou vystaveny na sochařském sympoziu, které je součástí tradičních řemeslných slavností. Ty se uskuteční v Kunštátě na Blanensku o tomto víkendu.

„Umělci nemohou vyřezávat svůj námět, který je napadne. Město si vybírá, které sochy by měly vzniknout,“ uvedl starosta Kunštátu Zdeněk Wetter (ČSSD). Letos tak přibude několik dalších postav do betlému. „Začali jsme vloni vytvořením svaté Trojice. Letos chceme betlém doplnit o tři krále,“ řekl Wetter.

Jedna ze soch, které nyní vznikají, bude umístěna i do místní školy. „Od loňského roku mají na školní zahradě sovu. Letos si děti poručily vodníka,“ upřesnil starosta. Zbytek uměleckých výtvorů bude k vidění na panské zahradě v Kunštátě či si je zájemci budou moci zakoupit v dražbě.

Umělci používají převážně lipové dřevo. „Když zjistíme, že se někde kácí lípa, snažíme se dřevo vykoupit,“ dodává Wetter.  Aby byly sochy dokončeny včas, vyřezávají umělci od rána do večera. „Když je třeba, pracujeme i do devíti večer,“ potvrzuje jeden z autorů soch Milan Jochacy. Nejnáročnější jsou podle řezbářů detaily. „Pokud má být například vymodelovaný pořádně obličej, aby měla socha správný výraz, zabere to hodně času,“ dodal řezbář Jan Vicker. Celkem by mělo do víkendu vzniknout osm až deset soch.

Řezbáři začali pracovat na sochách pro víkendové sympozium (zdroj: ČT24)
Vydáno pod