Krajské zastupitelstvo ovládl spor mezi opozicí a vládnoucí koalicí

Ostrava - Populistické rozdávání peněz spřízněným lidem před volbami. Krajské zastupitelstvo dnes ovládl spor mezi opozicí a vládnoucí koalicí. Podle opozice jdou peníze z kraje jinam, než kde jsou potřeba. Vedení kraje ale kritiku odmítá s tím, že pouze posílá ušetřené peníze do míst, kde na ně už roky čekají.

Dotace na výstavbu autobusové točny v Bašce, chodníku v Karlově Studánce nebo novou cestu v Ostravici a další za celkem 22 milionů schválilo na svém předposledním zasedání krajské zastupitelstvo, nevyhnulo se ale kritice opoziční ODS. Opozici vadí hlavně to, že zastupitelstvo schvalovalo peníze na stavbu nových obecních silnic a chodníků mimo stávající dotační programy. „Vybírají se jen ty protěžované a dává se bez toho, aby se zjišťovalo, jak kdo potřebuje, jak to bylo ohodnoceno, bez jakýchkoliv podkladů,“ tvrdí krajský zastupitel Andreas Hahn /ODS/.

„Tomu nerozumím, přijde mi to hloupé. V případě, že by tam bylo to spojení, tak to projde už v lednu a nebyli bychom pod čarou,“ oponuje místostarosta Bašky Martin Čajánek /KDU-ČSL/. „My to neděláme pro obce a spřízněné starosty, protože většina těch starostů jsou nezávislí, ale děláme pro občany Moravskoslezského kraje,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas /ČSSD/.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

A další kritika se snesla na hlavy koalice za schválení téměř sedmimilionové dotace pro Klub českých turistů. „Je to na pojištění vozidla, na překlady cizích titulů, na cestovní pojištění a tak dále,“ říká opoziční zastupitel Ivan Týle /ODS/. Vedení kraje ale tvrdí, že chce turisty podpořit, protože se zavázali obnovit Bezručovu chatu na Lysé hoře a peníze přímo na výstavbu poslat nemůže. „Jsou oblasti, které nemůžeme financovat, protože by to byla nedovolená podpora, z tohoto důvodu jsme vyčlenili právě tyto věci, které lze těmito finančními prostředky podpořit,“ argumentuje hejtman Palas. Opozice tvrdí, že peníze by měl kraj raději poslat na sociální služby, které od začátku roku trpí podfinancováním. Chtěla proto zřídit na příští rok speciální rezervní fond, koalice sociálních demokratů a komunistů ale zařazení bodu zamítlo s tím, že peníze na příští rok budou.

Vydáno pod