Velké Albrechtice odmítají převzít most

Velké Albrechtice - Spor o vlastnictví mostu nad dálnicí se rozhořel na Novojičínsku. Obec Velké Albrechtice odmítá převzít do svého majetku nadjezd, který přes autostrádu převádí polní cestu. Zastupitelé se obávají vysokých nákladů na případné budoucí opravy. Ředitelství silnic a dálnic i kraj tvrdí, že s jejich financováním obci pomoci nemůžou.

Před čtyřmi lety odřízla dálnice D1 zemědělce z Velkých Albrechtic od části pozemků. Obec proto požádala stát o vybudování přístupové cesty. Ředitelství silnic a dálnic postavilo most za 12 milionů korun. Teď jej chce převést obci. Ta to ale odmítá, případné budoucí opravy by podle zastupitelů místní rozpočet zruinovaly. Ročně obec může investovat do silnic jen půl milionu korun. „Buď bychom museli tyto peníze v případě větší opravy přesunout sem, nebo zkrátka na to někde získat jiné zdroje. Ale půjčovat si na takovou opravu si také nemůžeme dovolit,“ uvedl starosta Velkých Albrechtic Josef Magera. Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že si most s polní cestou ve svém majetku ponechat nemůže. Stará se totiž pouze o dálnice a silnice I. třídy. Požadavek obce na garanci placení oprav silničáři odmítli. Obec nepochodila ani u zemědělců, kteří most využívají. Firma je totiž v insolvenci. Na financování oprav se zřejmě nebude podílet ani kraj. „Kraj má na starosti komunikace2. a3. tříd, pokud by to byla komunikace místní, dokážu si to představit velmi těžko,“ vyjádřil se náměstek hejtmana Miroslav Novák.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Zastupitelé tak v pondělí už potřetí most převzít odmítli. Podle starosty zřejmě i kvůli obavám z možných skrytých vad. Betonová oblouková konstrukce přitom v loňském roce získala prestižní ocenění ministerstva dopravy za novostavbu roku. Podobný problém řešila vloni obec Pravčice na Kroměřížsku. Nabídku převodu mostu přes rychlostní silnici R55 zastupitelé také z finančních důvodů odmítli. Hrozbě bourání nakonec zabránil vedlejší Hulín, který na převzetí kývl. Podobný postup v případě nadjezdu u Velkých Albrechtic však vylučuje město Studénka na druhém konci polní cesty. „Zachovali bychom se asi úplně stejně jako Velké Albrechtice, protože žádné město není schopné takový most do budoucna řešit, jeho provoz, údržbu a všechno, co s tím souvisí,“ potvrdil starosta Studénky Ladislav Honusek. O dalším osudu nadjezdu zatím Ředitelství silnic a dálnic nechce spekulovat. Podle starosty ale při posledních jednáních silničáři naznačovali, že pokud obec most nepřevezme, přibudou před ním betonové zábrany.