Hasiči nacvičovali zásah při požáru lesa

Olomouc - Hasiči z Hranicka dnes v rámci rozsáhlého cvičení trénovali likvidaci požáru lesního porostu. Do terénu vyrazili jen několik dní po tom, co v lesích okolí Bzence lehlo popelem 170 hektarů lesa. Při cvičném zásahu si hasiči museli poradit s převozem zraněných, nebo evakuací dětského tábora.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Je 9 hodin ráno a na linku 112 přichází tísňový hovor. V okolí Uhřínova hoří podle oznamovatele 10 hektarů lesa. Na pomoc okamžitě vyjíždí 20 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Cvičení hasiči chystali už od září loňského roku, aktuálně se ovšem snažili celou situaci co nejvíce připodobnit nedávné požáru v okolí Bzence. Ten likvidovali hasiči více než tři dny. Plameny tehdy způsobily škodu za více než 30 milionů korun.

Hasiči měli k dispozici třeba podobnou techniku. A stejně jako při požáru v Bzeneci pomáhala při likvidaci dnešního pouze imaginárního ohně hasební letadla. „Celé cvičení má procvičit několik způsobů: dálkovou dopravu vody na místo, kyvadlovou dopravu cisternami nebo evakuaci osob z lesa,“ uvedl mluvčí HZS Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Úspěšnost cvičení budou teď hasiči analyzovat. Výsledky budou sloužit hlavně pro reálný zásah.