Monumentální železné plastiky Čestmíra Sušky doplní výstavu

Ostrava – Galerie výtvarného umění v Ostravě představí dílo významného a uznávaného českého sochaře, člena někdejší slavné umělecké skupiny Tvrdohlaví, Čestmíra Sušky. Galerie zahájí jeho výstavu, která bude průřezem celé jeho tvorby, 12. června. Už nyní mohou lidé v Ostravě obdivovat atraktivní ochutnávku na ulici poblíž výstavní síně.

„Jedna část výstavního projektu bude v galerii, druhá je už nyní instalována v ulicích města. Jde o ukázku z autorovy monumentální tvorby z cyklu Rezavé květy – dva čtyři a půl metrové propalované a prořezávané zásobníky Ocelot a Ubrus,“ informovala mluvčí Galerie výtvarného umění v Ostravě Jana Šrubařová. Jeden objekt je na náměstí doktora Edvarda Beneše před Českou spořitelnou, druhý nedaleko hotelu Imperiál v ulici 28. října.

„Povaha představovaných prací v městském interiéru naváže na průmyslový charakter města, který koresponduje s použitým materiálem – železem,“ uvedl ředitel galerie Jiří Jůza.

Výstava představí práce nyní šedesátiletého umělce z různých tvůrčích etap, kdy používal různé materiály a techniky. Plastiky vybral sám autor, který také přijede do Ostravy na vernisáž. „Pracuji s různými materiály. Poslední dobou hodně s ocelí, ale také se dřevem, sklem, kamenem, bronzem a hlínou. A s každým zvlášť. Nekombinuji je,“ řekl umělec.

Výstava se jmenuje Outside/Inside a tento název souvisí s tím, že část vystavovaných objektů bude vevnitř, v galerii, druhá na ulici. Vyplývá i z toho, že na umělecké dílo lze nahlížet zvenčí i zevnitř, prostřednictvím otvorů, jimiž proudí vzduch a světlo.

V galerii bude k dostání také obsáhlá monografie o Suškovi od spisovatele a kritika Jiřího Oliče.

Vydáno pod