Vodní elektrárna otevřela své zázemí pro zájemce

Vranov nad Dyjí - Projít si vodní elektrárnu na Vranovské přehradě mohou nově návštěvníci Podyjí. Poprvé ve své historii je osmasedmdesátiletá stavba pro veřejnost zpřístupněna. Zatím ji navštěvují především žáci a studenti. Od července bude otevřena zdarma pro každého.

Osmdesát sedm let byly útroby vranovské hráze přístupné jen pracovníkům elektrárny. Nyní si vodní elektrárnu mohou zevnitř prohlédnout i zájemci z řad veřejnosti. Od července bude otevřeno každý den a prohlídka je zdarma. Kromě návštěvy útrob elektrárny čeká turisty i krátké video o vzniku a historii hráze. „Plány na výstavbu Vranovské přehrady vznikaly už na přelomu devatenáctého a dvacátého století,“ upozornila průvodkyně Zuzana Solařová. Přesto dělníci začali s výstavbou až v roce 1930, postavena byla o tři roky později. 

Jedni z prvních návštěvníků byli žáci šesté a sedmé třídy ze Základní školy v Ostrově u Macochy. „Jsme environmentálně zaměřená škola, takže jsme si výlet vybrali kvůli tomu, aby se žáci podívali, jak se vyrábí energie z vody,“ vysvětlil důvod návštěvy učitel Libor Pelikán. S helmami na hlavách jejich cesta vedla ke generátorům a pak dolů k srdci elektrárny – turbínám. 

NO COMMENT: Návštěva útrob Vranovské elektrárny (zdroj: ČT24)

„Elektrárna má tři Francisovy turbíny, každou o výkonu 6,3 megawatty a nad nimi jsou samozřejmě generátory. Pohyb je vidět jenom tady na hřídeli, která se točí rychlostí 300 otáček za minutu,“ vysvětlovala dětem průvodkyně Zuzana Solařová. „Mně se tady líbí, hlavně ty turbíny. Netušila jsem, že je tady elektrárna,“ pochvalovala si žákyně. 

Hráz je vysoká 54 metrů, dlouhá 292 metry a v základně má tloušťku 27 metrů.

K vidění je i původní velín ze třicátých let. Tehdy v něm 24 hodin denně pracovalo 8 až 10 lidí. Teď všechny zaměstnance nahradil jeden počítač a chod elektrárny je řízen dálkově až z Českých Budějovic.