Armáda spásy funguje už přes dvacet let

Ostrava - Lidé bez domova, senioři a matky s dětmi. Stovky z nich by žily možná na ulici.  Místo toho už 20 let využívají zařízení Armády Spásy. O jejich zavedení v České republice se zasloužil v devadesátých letech Václav Havel.

Eduard Bardas letos v prosinci oslaví 83 narozeniny. Narozeninový dort si sní v domově pro seniory, kteří na sklonku života skončili bez střechy nad hlavou. Před čtyřmi lety žil přitom pan Bardas v bytě společně se svou partnerkou. „Pak mi umřela na rakovinu, ona měla byt družstevní, na který já jsem neměl právo, tak jsem zůstal bez bytu,“ říká smutně. Počet lidí bez domova začal v České republice narůstat po sametové revoluci. O tři roky později začala v Ostravě působit Armáda spásy. Rein Van Wagtendonk v jejím čele stojí už 20 let. „V roce 1990 nás oslovil Václav Havel, právě kvůli narůstajícím problémům s lidmi bez domova,“ vzpomíná ředitel Armády spásy v ČR Rein Van Wagtendonk.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Služeb Armády spásy využívá v Ostravě denně téměř 500 lidí, kteří by jinak skončili na ulici. „Vnímáme, že bezdomovců mírně přibývá s tím, jak se horší ekonomické i sociální podmínky a také, že přibývá žen v percentuálním zastoupení bezdomovectví,“ uvedl náměstek primátora města Ostravy Martin Štěpánek. „Co nám chybí hodně v Ostravě, jsou lůžka pro imobilní lidi. LDN a nemocnice neví, kam mají umístit takové lidi,“ upozorňuje ředitel Domova pro seniory Přístav Henk van Hattem. Peněz, které jdou do sociálních oblastí, je stále méně. Lidí bez domova naopak přibývá. V Ostravě je chtějí letos na podzim přepočítat a připravit pro ně nové podpůrné programy.

Vydáno pod