Bývalý vůdce neonacistů na Ostravsku a Karvinsku dostal trest sedm a půl roku vězení za podvod

Ostrava - Sedm a půl roku vězení čeká bývalého vůdce neonacistů na Ostravsku a Karvinsku a organizátora protiromských pochodů Davida Dembinského. Tentokrát míří za mříže za šestimilionový podvod. Podle rozsudku nakoupil pohonné hmoty a nezaplatil za ně.

Ani po opakovaných urgencích se neměl k zaplacení faktur na šest milionů korun za benzín a naftu. Řeč je o Davidovi Dembinském. Podle soudu podváděl pod falešným jménem, faktury nechal vystavovat na neexistující firmu. Dembinski na sebe upozornil už před jedenácti lety, když zakládal neonacistickou organizaci Národní odpor Slezsko. Veřejně vystupoval na protiromských pochodech a demonstracích. Za Republikány Miroslava Sládka kandidoval do ostravského zastupitelstva. Pak dal výpověď na šachtě, kde pracoval jako horník a zkoušel podnikat. Brzy se ale dostal do hledáčku policistů z ÚOOZ a skončil ve vazbě. „Za zvlášť závažný zločin podvodu za nezaplacené zboží, zejména pohonné hmoty, dostal trest ve výměře sedm a půl roku,“ uvedla mluvčí Krajského soudu Ostrava Lucie Böhmová.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Do problémů se zákonem se Dembinski dostal už několikrát. Například na Stodolní ulici v Ostravě před čtyřmi lety měl postřelit před jedním z klubů konkurenta z byznysu. Kulka jen náhodou nezasáhla nikoho dalšího z davu návštěvníků, kteří se na Stodolní bavili. Kvůli nedostatku důkazů ale odvolací soud Dembinského letos v březnu za střelbu na Stodolní osvobodil.

Vydáno pod