Anglický režisér hledá v Ostravě herce do Zimní pohádky

Ostrava - Angličtí divadelníci hledají v Ostravě mezi širokou veřejností herce do Shakespearovy Zimní pohádky. Unikátní, takzvané komunitní představení, se bude hrát za pohybu v ulicích a publikum se během něj stane součástí hry. Představení Angličané připravují ve spolupráci s festivalem Letní shakespearovské slavnosti.

Každý, kdo přijde, dostane roli. Tak lákali angličtí divadelníci zájemce na casting. V klubu Cooltour se jich nakonec sešla asi třicítka ve všech věkových kategoriích a společné měli jedno – lásku k divadlu.

„Chtěla bych hlavně zkusit divadlo. Tady je dost málo příležitostí,“ řekla účastnice castingu Táňa Lysková. Marka Nekolu zaujalo, že organizátoři nepožadují po zájemcích žádné herecké zkušenosti.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

„Nejtěžší věc, kterou museli účastníci udělat, bylo projít těmito dveřmi. Hrajeme různé hry, budeme číst nějaké texty. Každý, kdo přišel a bude chtít, bude mít roli v představení,“ tvrdí režisér divadelní společnosti Parrabbola Philip Parp. Komunitní hra není ve světě nic tak nového. Jako divadelní útvar vznikla v Anglii na začátku osmdesátých let. Jen Ostrava s tím mnoho zkušeností nemá.

„Začneme hrát na jedné straně města, budeme hrát uvnitř i venku, budeme hrát také na Masarykově náměstí. Herci i s publikem se budou pohybovat po městě. Kdokoli z kolemjdoucích se může přidat,“ dopnuje režisér Parp.

Vybraní herci z Ostravy budou mít možnost hrát na Shakespearovských slavnostech v polském Gdaňsku.

„Hledáme čtyři postavy, které jsou přímo dány v té inscenaci. Poprvé v Evropě se ten projekt realizuje ve dvou zemích najednou. Snažíme se propojit lidi z Londýna s lidmi z Ostravy a z Gdaňska,“ dodává spoluorganizátor Letních Shakespearovských slavností v Ostravě Andrej Harmečko.

Kdo nestihl první casting, má šanci ještě 16. června. Zimní pohádka Williama Shakespeara se bude v ostravských ulicích hrát třikrát na začátku července.