Ostravská Lidová konzervatoř oslaví narozeniny písničkami Beatles

Ostrava – Ostravská lidová konzervatoř a Múzická škola oslaví pětapadesáté narozeniny písničkami od Beatles. Před padesáti pět lety totiž shodou okolností vyšel první slavný singl této skupiny - Love me Do.

Na speciálním koncertu, který bude v úterý večer v ostravském Divadle loutek, si kromě žáků školy zahrají a zazpívají profesionálové – Věra Špinarová, Martin Chodúr, Marcel Woodman a také členové Janáčkovy filharmonie. Brouci totiž dali světu nejen spoustu krásných melodií, ale beatovou hudbu jako první obohatili také o zvuk filharmonického orchestru.

„Písně Beatles spojuje muzikálnost, opravdovost, emocionalita,“ říká hudebník a učitel Múzické školy Jaromír Kračmer. „Jejich hudba je srozumitelná i dětem. Svým způsobem je podobně geniální jako grotesky a filmy Charlieho Chaplina – rozumí jim každý, jsou veselé i dojemné a mají nepopiratelnou uměleckou hodnotu. Beatles poslouchají lidé hudebně nevzdělaní i velcí znalci. Jejich tvorba je fenoménem druhé poloviny dvacátého století,“ je přesvědčen Kračmer.

Podobný koncert chtějí organizátoři uspořádat znovu na podzim, ale tentokrát ve vítkovickém plynojemu Gong, ve kterém začal program zahajovacím koncertem letošního Janáčkova máje.

Koncert v Divadle loutek budou moderovat herci Zdeněk Pavlíček a Saša Rašilov.

Ostravská lidová konzervatoř funguje od roku 1957, od roku 1991 k ní patří i Múzická škola, ve které se uměleckým oborům učí děti se zdravotním postižením. V současné době dochází na Lidovou konzervatoř více než sedm set studentů.