Lidé léta marně čekají na chodníky

Bohuslavice, Svitávka – Obyvatelé některých obcí denně hazardují se svými životy. Léta se totiž marně domáhají výstavby chodníků, které by každodenní risk změnily na obyčejnou procházku. O zlepšení bezpečnosti chodců v obci usilují například v Bohuslavicích a ve Svitávce. V prvním případě naráží na nečinnost kyjovské radnice, ve druhém se místní vedení marně domlouvá s Ředitelstvím silnic a dálnic. Tamním obyvatelům tak zatím nezbývá než pokračovat v riskantním přecházení.

Bohuslavičtí sice nějaké chodníky v obci mají, k místní části Pod Starou horou ale vede jen silnice. A to navíc velmi úzká, v prudké zatáčce si musí protijedoucí auta vystačit s pouhými třemi metry. „Tady vidíte maminky s kočárky, jak jdou po špatné straně vozovky. Nedodržují předpisy, ale jsou k tomu nuceny. Na druhé straně nemají kde uskočit, je tam betonová zídka. Navíc v té levotočivé zatáčce může třeba něco upadnout z náklaďáku – a máte dítě mrtvé,“ popsal nebezpečnou situaci místní obyvatel Jan Florian. Lidé přitom po silnici chodit musí. Jiná komunikace propojující tuto část obce s okolím nebo obchodem s potravinami zde nevede. 

Jedinou možností je vybudovat chodník. To je ale, jak se zdá, nepřekonatelný problém. „Požadavky na chodník zazněly v obci řádově už před 18 lety. Tehdy to navrhovali manželé z jednoho domku na konci obce, kde se jim narodila mimina. Holky už mají 18 let a chodník tu pořád není,“ stěžoval si Florian. „Kyjov se teď chystá stavět chodník ve městě u Kauflandu, měl by být hotový na konci roku. Jakoby lidské životy zde byly jiné než u Kauflandu,“ uzavřel Florian. 

Vedení Kyjova se brání, podle nich plány komplikuje právě úzké místo, kterým silnice vede. „Chodník musí splňovat určité parametry. Pokud tam není pro něj šířková možnost, tak nevím, jaké je náhradní řešení. Jestliže se nám podaří například získat do vlastnictví vedlejší pozemky, určitě chodník vybudujeme,“ hájil postup města místostarosta Kyjova Antonín Kuchař (nez.).

Jan Florian provádí po nebezpečných místech v Bohuslavicích (zdroj: ČT24)

Jiný okres, stejný problém 

„Když jdu pro vnuka, tak je kumšt přejít silnici. Není to skoro možné. Je to nebezpečné, jezdí tu auto za autem. Musíte čekat a pak utíkat přes silnici. Nevíte, kde nějaké vozidlo náhle vyjede,“ svěřila se obyvatelka Svitávky Miroslava Byčková. Obec řeší podobné komplikace jako Bohuslavice – městysem vede silnice první třídy, chodníky ale místy úplně chybí. 

„Největší problém je, jak se dostat do místní části Sasina, která patří k městysu Svitávka, a do části zvané U Labutě. Občané, kteří potřebují jít na nákup, odvést děti do školy nebo školky, musí přejít tuto část silnice,“ uvedl místostarosta obce Jaroslav Zoubek (ODS). „Snažíme se problém řešit s ŘSD jako majitelem této silnice I/43, ale zatím neúspěšně. Veškerá jednání dopadla tak, že jsme pořád na začátku, kde jsme byli před 6 lety,“ dodal Zoubek. Obec zatím marně žádala alespoň snížení rychlosti – na některých problémových úsecích je povolená sedmdesátka. Vedení obce by nejraději nechalo rychlost ještě o 20 kilometrů snížit. „Naše snaha už dospěla tak daleko, že se budeme snažit vybudovat chodník na přilehlém úseku silnice. Zatím čekáme na územní souhlas a sháníme peníze. Občané si k nám chodí oprávněně stěžovat. Musíme aspoň tento úsek vyřešit, aby se zamezilo případnému neštěstí,“ uzavřel Zoubek.

Vydáno pod