Noc kejklířů otevřela divadla veřejnosti, pouliční artisté letos chybí

Brno – Noc kejklířů a den otevřených dveří se odehrává v řadě brněnských divadel. Druhý den festivalu Divadelní svět nabízí Brňanům i návštěvníkům jihomoravské metropole jedinečnou možnost nahlédnout do zákulisí. Své brány tak dnes například otevřely i dvě scény Národního divadla Brno – Mahenovo divadlo a Reduta. Kvůli škrtům v rozpočtu festivalu ale letošní Noc kejklířů zchudla o vystoupení pouličních divadel, artistů a kejklířů.

Letošní Noc kejklířů se vrací k tradici nahlédnutí do divadel a jejich zákulisí, zkoumání divadelních útrob, odhalování tajemství odložených kostýmů a rekvizit. Své brány pro veřejnost dnes otevřelo i Mahenovo divadlo, kde se prohlídka konala ve stylu slavné Shakespearovy tragédie Romeo a Julie. Ačkoliv poslední premiéru sezóny divadlo nakonec uvede až v září, inscenovaná prohlídka budovy Mahenova divadla naladila návštěvníky už dnes.

Rekvizitárna, zkušebna, suterén. Návštěvníkům byla odhalena téměř všechna zákoutí, mnohdy i ta, která neznají ani sami herci – třeba divadelní půdu. „Právě jsem si představovala, jaké to pro herce asi je, když se dívají na nás diváky,“ svěřila se jedna z návštěvnic Jaroslava Šiková. „Zatím jsem nebyla v šatně, v rekvizitárně… tam se chci ještě podívat,“ řekla další návštěvnice Marta Urbanová. „Lidé můžou projít úplně celé divadlo. Máme vyznačený koridor, aby nezabloudili. Protože budova je velká, tak každý dostal u vstupu plánek,“ vysvětlil zástupce šéfa Mahenovy činohry Pavol Juráš. 

V rámci Noci kejklířů se dnes otevřely návštěvníkům téměř všechny brněnské scény. Naopak Městské divadlo Brno plánuje den otevřených dveří až na 15. června mezi 15. a 18. hodinou.

Jak vypadala Noc kejklířů zaznamenala reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)

Brno žije divadlem 

Akce otevřených divadel se koná v rámci festivalu Divadelní svět. Ten do Brna už třetím rokem přiváží divadelní soubory ze středoevropských metropolí. V příštích dnech budou v brněnských divadlech hostovat například dva soubory z Budapešti, další z Berlína a Bratislavy. „Jde skutečně o současnou středoevropskou špičku,“ potvrdil vedoucí produkce festivalu Ondřej Chalupský. „Všechna zahraniční představení jsou buď simultánně tlumočená, nebo titulkovaná. Nikdo se tak nemusí bát jazykové bariéry,“ dodal Chalupský. Festivalu se účastní také úspěšná česká divadla a domácí brněnské soubory. 

Přehlídka letos hospodaří s nižším rozpočtem, což se odrazí například na podobě sobotní Noci kejklířů. Dříve zahrnovala vystoupení pouličních divadel a umělců, letos se omezí jen na den otevřených dveří v divadlech a večerní koncert na Zelném trhu. Beze změn naopak pořadatelé připravují Slavnost masek. Pouliční karneval v sobotu 16. června završí celý festival velkolepým kostýmovaným průvodem centrem města.

Vydáno pod