Adrenalin v podzemí. Znojmo začalo budovat náročnou trasu

Znojmo – Už za rok bude návštěvníkům zpřístupněna další část znojemského podzemí. Nová trasa bude určena milovníkům adrenalinu, které čeká fyzicky náročná cesta úzkým uličkami. Odměnou jim bude prohlídka míst, která zatím viděli jen speleologové. Místo turistů zatím podzemí okupují dělníci se stroji, kteří začali trasu razit.

Netradiční prohlídka začne už u vstupu, kde se návštěvníci budou muset převléct do speciálního oblečení, aby si nezničili své vlastní. Do podzemí bude moct jen ten, kdo projde speciálním rámem, který bude velikostí odpovídat nejužšímu průchodu. V labyrintu spletitých chodeb jich totiž na návštěvníky čeká celá řada. Návštěvníci se budou také brodit vodou, procházet nezpevněnými cestami nebo v předklonu pod nízkým stropem. "Trasy budou různé
obtížnosti a délky. Nejkratší trasa bude měřit zhruba 480 metrů a nejdelší 2020 metrů," upřesnila mluvčí města Renáta Bártová.

Investice vyjde na 7 milionů korun, většinu pokryjí evropské dotace. Stavební práce neomezí současný provoz podzemí, nové trasy totiž povedou v zatím nepřístupných místech. Podzemní labyrint pod Znojmem byl budován ve čtyřech patrech pod sebou a se 30 kilometry chodeb patří k největším bludištím ve střední Evropě. Počátky budování chodeb sahají do 14. století, kdy Znojmo leželo na významné obchodní cestě a podzemní prostory sloužily ke skladování zboží.

Turisté si už mohou projít prohlídkový okruh přístupný ze Slepičího trhu. Jeho součástí je expozice nazvaná Tajemné podzemí s alchymistickou dílnou, ukázkou vězeňských kobek a zvukovými a světelnými efekty. Prohlídka je vhodná i pro rodiny s dětmi. V červenci a v srpnu lze přímo v podzemí ochutnat znojemské víno.

Architekt Martin Navrkal o projektu adrenalinového podzemí (zdroj: ČT24)

Další zajímavá místa v podzemí na jižní Moravě

Brno

Pod jihomoravskou metropolí se rozkládá labyrint podzemních chodeb, tunelů, štol, krypt a sklepů.

Mincmistrovský sklep

Sklepení označuje prostory objevené při průzkumu brněnského podzemí v roce 1999. Sklep patrně stál pod domem mincmistra Bruna a později Mikuláše od Věže. Expozice otevřená v roce 2007 představuje dnes už zapomenuté řemeslo ražby mincí v Brně a na Moravě. Připomíná také vývoj Rybného trhu, dnešního Dominikánského náměstí, existenci a zánik gotické Královské kaple, která zde ještě začátkem 20. století stála.

Plné vstupné je 80 korun, děti, studenti a senioři platí polovinu.

Labyrint pod Zelným trhem

Zdejší sklepy vznikaly pod jednotlivými domy od středověku po novověk, nejvíce jich bylo vybudováno v době baroka. Sloužily jako úkryt v době válek, k uchování potravin, zrání piva a vína v sudech a obecně jako zázemí pro trhovce. Sklepy byly samostatné, k jejich propojení došlo až po komplexní stavební úpravě v roce 2009.

Dnes je Labyrint rozdělený na dvě části – první slouží pro společensko-kulturní využití, druhá je vyčleněná pro turisty. Průvodci v dobových kostýmech v podzemí oživují brněnskou historii a přibližují původní využití sklepů. Poodhalí také, jaké tresty čekaly nepoctivé řemeslníky a kupce a jak vypadaly klece bláznů. Součástí prohlídky je i alchymistická laboratoř připomínající slavné lékaře, lékárníky a fyzikusy, kteří v Brně působili. 

Plné vstupné je 160 korun, děti, studenti a senioři platí polovinu.

Kostnice pod kostelem sv. Jakuba

Kostnice pod kostelem svatého Jakuba je druhá největší v Evropě. V kryptě je podle odhadů pohřbeno až 50 tisíc lidských koster. Na přípravu expozice dohlíželi památkáři, historici, antropologové, ale i architekti, kteří navrhli podobu uspořádání kostí tak, aby prostory byly zajímavé pro návštěvníky, ale také dobře odvětrávané. Aby návštěvníkům nehrozilo nebezpečí nákazy, museli pracovníci všechny kosti i prostory pečlivě vydezinfikovat. Jedná se totiž o ostatky lidí, kteří zemřeli na syfilis, choleru či jiné infekční nemoci. Už za deset dní čeká kostnici slavnostní otevření. 

Město počítá s velkým zájmem lidí. Kostnice proto bude s výjimkou pondělí otevřená šest dní v týdnu po celý rok.

Valtice

Vznik valtického podzemí se datuje už k roku 1289 v souvislosti se založením kláštera minoritů. Pravděpodobně se pod městem skrývají i další dosud neobjevená místa. Toto podzemí je unikátním sklepním labyrintem v celkové délce 760 metrů. Podzemí je v hloubce 6 až 12 metrů. Valtické podzemí skrývá uvnitř přes 1,2 milionu kusů historických a znakových cihel starých 100 až 700 let. Podle výsledků georadarového průzkumu se dosud v podzemí ukrývá několik desítek metrů hluboká historická studna a v hloubce asi 30 metrů tečou podzemní řeky.

V historii se ale toto podzemí nevyužívalo k výrobě vína, ale ke skladování potravin, o čemž svědčí i dochovaná část ledárny.

Podzemí je otevřeno celoročně. Využívá se zejména pro vinařské ochutnávky a doprovodné akce. V případě ochutnávky je prohlídka podzemí zdarma, samostatně je vstup pro děti do 18 let dvacet korun, pro dospělé čtyřicet.

Zde najdete virtuální prohlídku valtického podzemí.

Slavkov

Podzemí u slavkovského zámku zpřístupňuje dvě patra zámeckých sklepů, spojovací chodby, schodiště, ale také hospodářské zázemí s pekárnou a pomocnou kuchyní. Pece barokní pekárny byly nalezeny během stavebně-historického průzkumu v 70. letech minulého století. V podzemí se také skrývají základy dvou starších objektů – komendy řádu německých rytířů ze 13. století a renesančního zámku z 16. století.

První prohlídkový okruh se věnuje stavebně-historickému vývoji objektu, nejdůležitějším událostem a osobnostem z historie města a také typickým řemeslům. Druhý okruh se využívá jako prostor pro výstavy a součástí je lapidárium obsahující kamenné artefakty ze zámku, parku a okolních panství rodu Kouniců. V temných sklepech a chodbách našly své útočiště kolonie netopýrů. Cena za prohlídku je 40 korun za děti, 50 Kč za seniory, ještě o třicet korun víc zaplatí dospělí.

Slavkovské podzemí
Zdroj: ČT24/Zámek Slavkov

Přeskače (Znojemsko)

Více než šest set let staré podzemí objevili v Přeskačích v roce 2004 vlastně náhodou. V malé obci na Znojemsku tehdy budovali splaškovou kanalizaci. Objevené chodby a tři kruhové místnosti byly velmi zachované, a proto se zastupitelé rozhodli zajímavé prostory zpřístupnit. Díky evropským dotacím v Přeskačích bylo v roce 2009 otevřeno nejen podzemí, ale také obilní jáma a malá historická expozice.

Podzemní chodby patrně sloužily jako úkryty v dobách válečných nepokojů. Ve dvou místnostech archeologové dokonce objevili proražené komíny, které sloužily k výměně vzduchu. Lidé, kteří se zde schovávali, si díky tomu mohli rozdělávat i oheň. Nejstarší úlomky keramiky pocházejí ze 14. století, nejmladší jsou o tři století mladší. Pravděpodobně v této době byly chodby zasypány. Jejich původní rozsah se zatím nepodařilo odhalit.

Prohlídku je nutné si domluvit dopředu – například osobně nebo telefonicky na obecním úřadu v Přeskačích. Děti do 15 let mají vstup zdarma, vstupné od 15 let je 20 korun.