Sloupsko-šošůvské jeskyně nabízí unikátní zážitkový okruh

Sloupsko-šošůvské jeskyně – Jako skuteční speleologové si budou připadat návštěvníci nově otevřeného okruhu ve Sloupsko-šošůvských jeskyních. Při exkurzi do spodního patra totiž účastníky prohlídky nečekají upravené chodníčky, ale plazení úzkými otvory. Pro návštěvníky se trasa otevře 1. července, štáb ČT si ji exkluzivně prošel spolu s průvodci už nyní.

Návštěvníci dostanou možnost podívat se do míst, která dosud nebyla přístupná. „Účastníky prohlídky čeká sestup asi 70 metrů hlubokou stupňovitou propastí, kde je dodnes torzo macošského žebříku. Po něm se dostanou do řečiště Sloupského potoka,“ lákal na prohlídku pracovník Správy jeskyní Jan Flek.

Návštěvníci musí být vybavení jako skuteční speleologové. „Je potřeba, aby si zájemce vzal pevné boty a počítal s tím, že oblečení, které bude mít na sobě, se určitě zašpiní a možná i potrhá. Potom musí mít ještě svítidlo na helmu,“ popsal průvodce Radek Horáček. Trasa je poměrně fyzicky náročná. Proto by měl každý návštěvník předtím, než se rozhodne trasu absolvovat, zvážit svoje schopnosti. Na trasu nesmí děti mladší deseti let.

Průvodce Radek Horáček o náročnosti trasy (zdroj: ČT24)

Trasa nese název Po stopách Jindřicha Wankela a vznikla na počest badatele, který v 19. století mapoval jeskyně v Moravském krasu. „Podle starších záznamů byla spodní patra zpřístupněna v rámci elektrifikace v roce 1923. Průvodci prováděli návštěvníky na vlastní pěst po práci,“ dodal Flek.

Ačkoliv se trasa otevře až se začátkem letních prázdnin, už teď si mohou dobrodruhové telefonicky rezervovat vstupenky na pokladně Sloupsko-šošůvských jeskyní. Denně se na samé dno Sloupsko-šošůvských jeskyní dostanou jen dvě skupinky, každá s deseti lidmi. Tříhodinový výlet vyjde návštěvníky na 500 korun.