V Jeseníkách vzniká areál ekologické výchovy za 50 milionů

Šumperk - Netradičně a zajímavě se budou seznamovat s jesenickou přírodou lidé, kteří zavítají do areálu ekologické výchovy Švagrov. Vyrůstá nedaleko Šumperka a jeho obnova bude stát 50 milionů korun. Lokalita patří mezi oblíbená místa a turisté jsou ze záchrany areálu nadšeni.

V sedmdesátých letech areál Švagrov sloužil jako turistická základna a jako místo, kam jezdily děti na tábory. Už za rok se promění v moderní středisko ekologické výchovy. „Je to takové kouzelné údolíčko, obklopené krásnými lesy, má svoji zvláštní atmosféru, a právě pro tu blízkou lokalitu od Šumperka, pro tu svou atmosféru bylo i cílem turistů,“ myslí si členka Klubu českých turistů Miluše Šajnohová.

V novém zařízení bude moci přespat až padesát lidí. Další se mohou ubytovat v chatkách. Okolní přírodou návštěvníky provede naučná stezka. Ve středisku by měla být také ojedinělá Učebna v lese. Radní na svém posledním jednání schválili žádost o téměř půl milionu korun.

V lese budou stát dřevěné sochy v podobě zvířat a také balvany opatřené tabulkou s popisem. Také tam bude ohrada pro chov domácích zvířat. Stavebníci skončí s úpravami příští rok v dubnu.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)