Vzpomínka na popravené lounské veslaře

Ani letošního roku nezapomněli členové Veslařského klubu Ohře Louny, představitelé města a veřejnost na připomenutí smutné události týkající se právě členů veslařského klubu. Kamenný pomník v areálu klubu, symbolicky umístěný na břehu řeky Ohře, je památkou na deset významných členů, kteří se za války stali obětí německého násilí. Vzpomínková akce se uskutečnila v pátek 8. června, událost několika slovy připomněl starosta Loun Radovan Šabata a předseda veslařského klubu Jaromír Vorel.

Po atentátu na zastupujícího říšského protektora Heydricha v roce 1942 na sebe nenechává dlouho čekat odveta i v Lounech. Postupně tak bylo zatčeno celkem osm čelních funkcionářů klubu: předseda Vosátka, místopředseda Šulc, členové výboru – restauratér Ševčík, ředitel Šafránek, kapitán tenis. odboru Pelc, přednosta Šmolík, obchodní zaměstnanec Richtr a advokát Havránek. Po krátkém vězení na Kladně a následném převozu do Prahy, přišla dne 10. června smutná zpráva. K smrti zastřelením byl odsouzen Ladislav Vosátka okr. tech. vrchní správce, Stanislav Šulc – redaktor, Jan Šafránek – bankovní ředitel, dr. Bohuslav Havránek – právní zástupce a Karel Pelc – inspektor dílen ČMD v Lounech.  Rozsudek byl vykonán (zřejmě v Praze – Kobylisích), protože prý schvalovali atentát na Heydricha a vyzývali k podpoře atentátníků…

Ale to nebyla jediná obět. Již v červenci 1941 byl zatčen arch. Jaroslav Plodek a ač trýzněn, nikoho nezradil. Téhož roku, přesněji 1. října, byl popraven. Druhou obětí se stal čestný člen klubu a starosta Sokolské župy Sladkovského Václav Halla, který po delším věznění zemřel 22. března 1942 v koncentračním táboře v Osvětimi. Po pěti popravených se osmou obětí stává okresní hejtman dr. Karel Podhajský, ten byl popraven 2. července 1942 v Kladně nebo Praze. Devátou obětí veslařského klubu je advokát dr. Vladimír Lamka, zatčený 23. října 1942 pro ilegální činnost v sokolské organizaci Jindra. Byl vězněn v Kladně, Praze, Gollnově a Berlíně, kde byl 8. září 1943 popraven. Poslední, desátou obětí se stal dlouholetý jednatel klubu ing. Václav Zörner. Jako člen odbojové organizace byl zatčen 1. února1945 a vězněn na Pankráci a v Terezíně. Odtud se po osvobození vrátil těžce nemocen a dne 23.května 1945 v Praze zemřel.

Ladislav Bába, Louny